Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2011.01.16. 12:20 playcaller

Tackle

Mennyire veszik vajon komolyan a magyar amerikaifutball csapatok a tackle helyes és biztonságos tanítását? Nem mondok sok újdonságot azzal, hogy az amerikaifutball egy kontakt sport és mint ilyen, sérülésveszélyes is.

Pont egy éve már foglalkoztam a témával, amikor is a Heads Up! videó kapcsán végigvettem a legfontosabbakat az ütközésekkel kapcsolatban. Sosem árt az ismétlés, főleg szezon előtt, így most arra gondoltam, átfutom a tackle (szerelés) technikájának alapjait.

Az apropó ami miatt ezeket leírom, hogy egy érdekes videóra bukkantam a New York Times oldalán. A tackle alapjait tanítja: hogyan állítsd meg biztonságosan az ellenfelet. A klipen a szemből végrehajtott szerelés gyakorlását láthatjuk. Azért tetszik különösen, mert hangsúlyozza a megfelelő testtartást, a fej pozícióját.

A videón látható gyakorlatok szépen végigvezetnek a tradícionális szerelés legfontosabb elemein:

  • az ütközés előtt leviszi a játékos a súlypontját, szembe áll az ellenféllel, a karokat hátraviszi. Fontos az alacsony súlypont, mert így tud a támadó mozgására reagálni és így tudja megfelelő erővel megtámadni.
  • mellkas a mellkasnak ütközik
  • az ütközés pillanatában átkulcsolja az ellenfelet
  • a szerelésbe a csípőjét is beleviszi, nem "hátizomból" próbálja megoldani
  • a fejét keresztbe teszi a támadó előtt
  • nem áll meg a szerelő játékos lába, hanem apró lépésekkel tapos és keresztül akar menni az ellenfelen, "végigviszi" a tackle-t
  • és a legfontosabb: fej fent!!!

Nagyon jó gyakorlatokat mutatnak be, érdemes beépíteni őket az edzéstervbe.

Sajnos az NFL-ben mostanában egyre kevesebb a hagyományos szerelés, egyre több a "berepülő" játékos főleg a secondary-ben. Ez részben érthető is, hiszen a hegynyi méretű futókat is meg kell tudni valahogy állítani, ugyanakkor sokszor az az érzésem, hogy már nagyon látványosan akarnak szerelni, főleg, ha látszik, hogy a karjaikat nem is akarják használni. Néha túlságosan is. Lehet, hogy 10-ből 3-4-szer sikerül is, felhördül a közönség, hogy mekkora csattanás volt, a maradék esetekben viszont általában csak "missed tackle"-t érnek el az alacsonyan szálló cornerback-ek.

Az biztos, hogy a hazai foci szintjén elsősorban a fenti videóban látható szerelési technikát kéne tanítani elsősorban biztonsági-, másodsorban hatékonysági szempontból.

Remélem, segítenek a leírtak és a videó, sérülésmentes szezont mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: video technika alapok tackle

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr752543973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása