Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.01.17. 22:00 playcaller

Fel a fejjel!

Az amerikaifutball egy kemény, fizikai sport, rengeteg test-test elleni érintkezéssel, ütközéssel. Éppen ezért nagyon fontos a játékosoknak az elejétől tanítani, hangsúlyozni, hogyan tudják elkerülni a komoly sérüléseket.

Ebben segít a National Athletic Trainers' Association (NATA) oktatóvideója. Nem új keletű, régóta fent van a neten, de talán van, aki még nem találkozott vele, és ebben a témában sosem árt az ismétlés. Most, hogy kezdődik a csapatoknál lassan a felkészülés, nem árt átvenni az alapokat.

A videón angolul beszélnek, de azt hiszem angol tudás nélkül is jól érthető, amit elmagyaráznak. Az angolul kevésbé beszélők kedvéért röviden összefoglalom, miről is van szó. Mindenki készüljön fel lelkileg, a videón nagyon kemény ütközések vannak, amiken látszik, hogy az egyik félnek az nem esett jól.

Heads Up from National Athletic Trainers' Assn on Vimeo.

A klip első részében bemutatnak pár elrettentő példát, mi is történhet a játékossal, ha nem megfelelő technikával ütközik. Emellett elmondják, hogy az érintettek elsősorban a defensive backek és a labdavivők (runningbackek, receiverek), de főleg a védő játékosok veszélyeztetettek. Egy szemléletes ábrán megmutatják, mi is történik a gerinceddel, ha rossz a technikád (02:38-tól). Hozzáteszik, hogy a fiatal játékosok hajlamosak azt hinni, hogy ők sebezhetetlenek.

Majd 09:39-től elmagyarázzák a helyes technikát és mutatnak pár példát is rá. A lényeg röviden (és nagyon remélem, hogy ezt a játékosok már unalomig ismerik):

- Soha ne hajtsd le a fejed!!!

- Soha ne a fejed búbjával ütközz!!!

- Fejet fel, vállakat le!!!

- Ha lehet, ne a fejeddel, hanem a válladdal ütközz!

- Emeld fel a fejed, lásd a célpontot, a válladdal vedd fel a kontaktust!

A videón nagyon okos emberek nyilatkoznak, köztük Tony Dungy is, aki arról is beszél, hogy még a profik között is sokat kell ezt gyakorolni, és hogy ez a foci alapjaihoz tartozik. Elhangzik, hogy a játékosok reflexből hajtják le a fejüket, és sok gyakorlással lehet csak ezt a reflexet kiölni belőlük.

Azt hiszem, mindenkinek a fejébe kell vésnie, hogy bár nagyon jó dolog az amerikaifutball, sérülésveszélyes. Ezeket a technikákat mindenkinek meg kell tanulnia, és az edzők felelőssége, hogy erre oda is figyeljenek a gyakorlatok közben és figyelmeztessék játékosaikat a helyes technika használatára.

Ahogy a klipben is ajánlják, ha nem vagy biztos a dolgodban, kérdezd meg az edzőidet, hogyan tudsz úgy ütközni, hogy ne sérülj meg! A te egészséged a tét!

Szólj hozzá!

Címkék: video technika alapok amerikaifutball tackle

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr981680182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása