Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2011.01.12. 19:00 playcaller

HFL vagy nem HFL

Gondolom, mindenki sokat hallott mostanában a magyar amerikaifutball leendő legfelsőbb osztályáról, a Hungarian Football League-ről (HFL). Olvasni már annál kevesebbet lehetett erről az új ligáról. Pontosabban a Pro Football Magazin oldalán megjelent egy rövid hír a HFL-ről. A cikk szerint megjelent a HFL versenykiírása, de nem sokáig lehetett fent a MAFSZ oldalán, mert nem találtam semmit. Összeszedtem, mi az amit tudni lehet a szuperligáról.

Annyit hallottam korábban, hogy a 2010. évi Divízió I. döntője után a "top" csapatok összeültek és elmerengtek egy "top" liga létrehozásáról. A találkozó után sok volt a találgatás, a pletyka, de csak annyi volt biztos, hogy valami lesz, de szinte semmi nem volt publikus.

Ma már egy kicsit többet lehet tudni. Az említett PFM cikkben a következő információk vannak:

- három magyar résztvevő (Cowboys, Sharks, Wolves)

- két tervezett külföldi résztvevő (AFBÖ vagy SAFS)

- két hónapos lesz a szezon, augusztus végétől október végéig

- a versenykiírás március 31-ig készül el

Ahogy borítékolható minden ilyen esetben, a bowl.hu magyar foci fórumán fellángolt a vita a HFL-lel kapcsolatban. A jól informált fórumozók között már korábban nyílt titok volt, hogy a Rebels és a Tigers nem vállalta a HFL indulást. A Cowboys, a Sharks és a Wolves igen. Azt is lehetett olvasni, hogy a visszalépők miatt külföldi csapatokat hívnának meg a legmagasabb magyar bajnoki osztályba (minimum négy csapattal lehet bajnokságot indítani). A fórumozók szerb csapatok részvételéről voltak jól értesültek. A kevés információ is információ, ennek megfelelően sokan elkezdték kommentálni a helyzetet. Természetesen megindult az "egymás kevésbé szeretése" is.

Kapott hideget-meleget az új rendszer, de ez így is van jól, legalább van róla valami vita. Na nem mintha ez bármit is befolyásolna már, de legalább beszélnek róla. Talán ez a legnagyobb gond eddig a HFL-lel kapcsolatban, hogy nem tárták a csapatok elé az ügyet, mint 2009 végén. Persze nem mindig jó a fenenagy demokrácia, de mégis csak együtt csinálják a csapatok ezt a magyar focit.

Na, de vissza az új rendszerhez.

Végiggondolva az egészet, a következő érveket és ellenérveket találtam:

Pro

    • kell a három divízió
      Jelenleg minimum három csoportba sorolhatók a magyar csapatuk az erősségük alapján és a kiegyensúlyozott verseny érdekében kellene is a három osztály.
    • kevesebb az "érdektelen" mérkőzés
      Kevesebb lenne az olyan találkozó, ahol komoly különbség van a csapatok között. Ezek véleményem szerint csekély sportértékkel bírnak és ráadásul nem is túl nézőcsalogatóak. Ezáltal a hasonló játékerőt és szintet képviselő csapatok egymással tudnának játszani, persze lennének erősebb és kevésbé erős csapatok, és ez az ami segíti a fejlődést.
    • előremutató
      a fentiek alapján szerintem egyértelmű, hogy ebben az irányban lesz valahol a megoldás a hosszú távú fejlődéshez

Kontra

  • éretlenség
    A magyar csapatok napi körülményei is folyamatosan változnak, nem biztos, hogy ki lehet most emelni 3 csapatot, és rájuk építeni, mivel lehet, hogy jövőre meg is szűnnek. Tudom, hogy ez nagyon szélsőséges elképzelés, csak rá akartam mutatni, hogy nehéz szerintem most kiemelni olyan csapatokat, akik hosszútávon is stabilak gazdasági és futball szempontból, márpedig egy ilyen új rendszer bevezetését csak hosszú távra érdemes bevezetni.
  • nincs elég csapat egy ilyen liga létrehozására
    Ez végül is az előző pont egy másik vetülete, lehet, hogy pár évig még hagyni kéne a mai rendszert, hogy kiemelkedjen 5-6 stabil, szervezetileg és szakmai szempontból jól felkészült csapat és utána belevágni egy ilyen projektbe.
  • esetleg külföldi magyar bajnok lesz?
    Nem példa nélküli, de nem vagyok elragadtatva a gondolattól.
  • kevés csapat=drága bajnokság, külföldi csapatok=költséges utazgatás
    Ezt nem valószínű, hogy mindenki be tudja vállalni. Nem rossz ötlet jó külföldi csapatokat bevonva megalkotni egy magas szintű top ligát, de nem így kéne kezdeni, mert elég költségessé teszi a rendszert.

A felsoroltak alapján sem tudom könnyen eldönteni, hogy kell-e ez most a magyar amerikaifutballnak. Meg tudom érteni a jobb csapatokat, hogy nem akarnak túlságosan gyenge ellenfelekkel játszani. Lássuk be, egyik csapatnak sem segít túl sokat a szakmai fejlődésében egy kihívást nem jelentő mérkőzés. A legjobb csapatok fejlődését az segíti, ha többet játszanak erős ellenfelekkel, ez nem vitás. Ugyanakkor nem biztos, hogy felkészültek erre már a magyar csapatok.

2009-ben már volt vita erről a témáról, amikor szintén át lett alakítva a magyar bajnoki rendszere. Erről én is írtam anno egy posztot és volt szavazás is, ami ugyan nem volt reprezentatív, de a szavazók 43%-a az összevont, felsőházas rendszert tartotta jónak (32% viszont a végül megvalósult lebonyolítást favorizálta). Végül is a HFL bevezetésével alapvetően nem történik más, csak visszatérünk a 2009-es állapotokhoz, amikor még 3 osztály volt.

A puding próbája az evés, ahogy mondani szokták, szóval meglátjuk mi lesz ebből.

Szerintetek van értelme most bevezetni ezt a rendszert? Kommenteljetek és szavazzatok!

Szólj hozzá!

Címkék: mafl mafsz amerikaifutball hfl

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr472570996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása