Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.04.07. 10:05 playcaller

Tatai benyomások - Forduló után

Végre hivatalos amerikaifutball mérkőzések zajlottak hétvégén. Kicsit talán szerencsétlen volt a nyitó forduló időpontja. A húsvét hétvége miatt én is csak az egyik meccsre tudtam ellátogatni, a másikat már sajnos családi programok miatt ki kellett hagynom.

A Divízió II-őt kevésbé érintették az elmúlt hetek történései, talán ennek is köszönhető, hogy végre elindult gond nélkül a bajnokság. Két mérkőzést játszottak a másodosztály nyitó fordulójában és mind a kettő nagyjából papírforma szerint végződött. A Steelers-Raptors találkozót kénytelen voltam kihagyni (összefoglaló itt), de a Mustangs-Cowboys II meccset a helyszínen tudtam végignézni.

A tatai összecsapás a várakozásaimnak megfelelően hazai fölényt hozott, de egyértelműen látszott mindkét csapat játékán, hogy ez a szezon első "éles" meccse. Mivel nincs sok időm, így csak pár gondolat a mérkőzésről:

- a Tatától azt kaptam, amit vártam. Nekem tetszik a pistol formáció, bár ez sokkal több lehetőséget hordoz magában még és ehhez képest elég egysíkú volt a tataiak játéka. Ez nyilván fog még változni a következő mérkőzéseken.

- a Cowboys II jobban teljesített, mint amit vártam tőlük, nem sok jót hallottam róluk az elmúlt hetekben. Nem szerepeltek jól, de kezdő csapathoz képest nem is volt ez nagyon rossz.

- figyelembe véve, hogy nem nagyon láttam vezetőedzőt és úgy általában edzőt a tataiak oldalvonalán, nagyon fegyelmezettek és összeszedettek voltak. Ügyes csapatuk van, de komolyabb eredményekhez szükségük lesz komolyabb szakmai vezetéshez. Az offense játékán meg is látszott, hogy a pályán hívták a play-eket.

- az előzőhöz kapcsolódóan: Nagy Tamás (Tata) eredményes jövő előtt áll, bár látszik a játékán, hogy elsősorban magát edzi, egy edző sokat javíthatna amúgy is jó játékán (itt elsősorban a mafl.hu-n is említett, gyorsan hozott rossz döntésekre gondolok)

- a Cowboys II elkövette a "Nagykönyv"-ben a "Rookie csapat hibái" fejezetben megtalálható összes hibát (12 ember a pályán, illegal formations, stb.). Jó hír számukra, hogy ezt valószínűleg ki tudják javítani a következő meccsekre, így jobban tudnak a játékra koncentrálni.

- amit viszont nehéz lesz kijavítani egyik meccsről a másikra, az az offense fal. Nem számoltam a sack-eket, de a kovbojok irányítója elég sokszor feküdt a földön, túl sokszor is. Emellett egyszerűen nem tudott a fal belső futásoknak lyukat nyitni, így folyamatosan szélen kellett futniuk, ami viszont elsősorban a lassú handoff-ok miatt nagyon lassú és általában könnyen levédekezhető volt a Tata számára. Hatékonyabb belső futások és legalább közepes passz blokkolás nélkül nagyon nehéz lesz.

- gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ha azt mondom, hogy a győzelem egyik kulcsa, hogy jó legyen a turnover-mutatója a csapatnak. A negyedik Cowboys II labdaeladás után már nem számoltam, de még volt egy pár. Ha ehhez még hozzávesszük a sack-eket is, csoda, hogy három TD-t tudott vinni a pesti gárda. Másképp fogalmazva, ha nincs ez a sok eladott labda, akár szorosabb is lehetett volna a meccs, sőt... Ráadásul ezek nagy része teljesen felesleges interception volt. Nem is csak az irányító hibázott, de az elkapók sem nagyon törték magukat a labda felé, ezen kívűl szerintem a Cowboys II edzői is túl sokáig erőltették az egyértelműen nem működő hosszú passzokat. A kovbojok passzjátéka akkor kezdett javulni, amikor rövidebb belső passzokat kezdtek el hívni. Nem kisebbítve a tatai defense érdemeit, véleményem szerint a Cowboys II sztárt csinált belőlük teljesen feleslegesen.

- Tata offense: ahogy mondtam, tetszik ez a pistol, de ezt a pár játékot, amit játszottak, nyugodtan hívhatták volna center alól is. A futások nem igazán mentek, nem nagyon tudtam kivenni a blokkolási elképzeléseket. A passzok közül volt pár látványos hosszú passz, de ha edző lennék, ezeket nem erőltetném, mivel sok esetben csak a Cowboys II defense-nek köszönhetik, hogy nem lett interception. Egy idő után át is állt a Tata a jobb oldali screen passzokra, illetve a mérkőzés legsikeresebb játékára, a rövid középső tight-end passzra. Ezt egyszerűen nem tudta levédekezni a Cowboys II.

- a kovbojok irányítójának remélem nem szegi kedvét a szombati mérkőzésen eladott sok passza, mivel kemény munkával szerintem jó eredményeket tud elérni a jövőben.

- a kovbojok elkapói pedig elnézést kérhetnek az irányítótól és az edzőktől, amiért ezen a meccsen nem hajtották ki magukat, sok eladott labda és akár sack is szárad a lelkükön. Sokszor látszott rajtuk, hogy nem éppen teljes erőbedobással játszanak. Ez főleg azért volt furcsa, mivel nagyon tehetséges játékosoknak láttam őket, de nem dolgoztak ezen a meccsen túl keményen. Hozzá kell tennem, hogy bemutattak pár nagyszerű elkapást.

- a Mustangs defense fala keményen dolgozott, nagy nyomást helyeztek a Cowboys II támadó falára és ezzel szépen előkészítették a terepet a linebackereknek akár futásról, akár passzról, akár blitzekről volt szó.

Összegzésként azt mondhatom, hogy szerintem mindkét csapat sokat tanult ebből a meccsből, sokat javulhatnak a következő fordulókra. Kíváncsian várom, hogyan teljesítenek a soron következő ellenfelek ellen.

Ezek voltak röviden a hétvégi mérkőzéssel kapcsolatos észrevételeim. Biztos volt, aki máshogy látta a dolgokat, biztos volt, amit kihagytam. Remélem senki nem sértődik meg a leírtakon.

(ja, az eredmény: Tata Mustangs-Budapest Cowboys II, 36:21)

7 komment

Címkék: vélemény mafl amerikaifutball cowboys2 tata mustangs

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr401899128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zaho84 2010.04.07. 22:06:09

Köszönjük az építő jellegű kritikát. :) Az első amit rögtön megfogadunk: sajnos ezen a meccsen nem tudott ott lenni az offense playcaller-e (kihagyhatatlan volt a kapcsolás, bocsánat:D), mivel osztrák válogatott edzése volt.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.04.07. 22:34:13

@Zaho84: így már mindjárt más kicsit az összkép.

Csanád 2010.04.08. 19:22:44

amiket írtál abban nagy mértékben egyetértek, de ezzel a bekezdéssel: - a kovbojok elkapói pedig elnézést.....(stb) nem. igen elkapó voltam azon a meccsen és nagyon is magamra veszem a dolgokat :). a kritikát elfogadom de ha nincs alapja akkor azzal had vitatkozzam. én nem tudom Te melyik meccset nézted, de az elkapó poszt nem csak elkapásból áll ezt ugye tudja mindenki. tudom hogy nem úgy ültél neki, hogy azta végig az elkapókat nézed és teljesen igazad van, de ha kidolgozom egész meccsen a belemet és a passzok olyanok voltak amilyenek akkor az ne legyen már a mi(elkapók) hibánk. a meccs végére lábra állni alig tudtam és hazajövök és egy ilyen üzenet vár.... nálam ez egy kicsit nem stimmel.

Tightend 2010.04.09. 08:14:23

Nem láttam a meccset ugyan, de nagyon kevés olyan elkapó van itthon, aki tényleg képes keményen dolgozni minden labdáért. Legtöbben tartanak az ütközéstől, ha a védők beállnak a route-be lelassítanak, elbizonytalanodnak és viszonylag könnyen lemondanak a nem túl jól eldobott labdákról, esetleg nem a QB-t hanem a védőt nézik inkább. Mindenhol akadnak kivételek, lehet pont te voltál az. De az is lehet, hogy nem. Nem az a mérce, hogy elfáradtál-e vagy nem. Vélhetően a cikkíró sok meccset látott már életében, meg tudja állapítani jól dolgozik egy elkapósor, QB teljesítménytől függetlenül.

48 2010.04.09. 10:14:39

Tárgyilagos, pártatlan, építő jellegű kritikát megfogalmazó írás. Köszönjük szépen! Még sok ilyet!

Csanád 2010.04.09. 14:45:43

"QB teljesítménytől függetlenül." Egy a baj ezzel a kijelentéssel:), hogy ez egy csapatjáték és szinte minden összefügg mindennel. Lehet az ember akármilyen jó ha veszít a csapat akkor veszít a csapat.

Tightend 2010.04.12. 13:28:03

@Csanád: Arra gondolok, hogy azt meg lehet állapítani jól dolgoznak-e a WR-ek (milyen intenzitással, sebességgel, precizitással, stb. futnak routokat, rendre megverik-e a secondary-t,hogy blokkolnak, stb.) attól függetlenül, hogy a QB oda tudja-e dobni a labdákat vagy sem. Nyilván jóval látványosabb, ha eltalálják őket labdával is.
süti beállítások módosítása