Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2009.11.29. 19:00 playcaller

A szezon vége - UFL

Véget ért egy szezon. Méghozzá az első. Talán itthon többen hallottak róla, mint az USA-ban. Pénteken bajnokot avattak a UFL-ben. A United Footbal League "premier" szezonjának végső győztese a Las Vegas Locomotives.

Még mielőtt mindenki a fejéhez kapna, hogy vajon miről maradt le, leszögezném, hogy ez egyelőre egy gyerekcipőben járó kezdeményezés, ami nem versenyezhet az NFL-lel. Belenéztem egykét meccsbe, és színvonalban nem sokkal marad el, azért a hangulata egészen más.

Az első komolyabb hírek 2008 őszén láttak napvilágot a ligáról. Elkezdték szervezni az idei bemutatkozó szezont. A mindössze másfél hónapos sorozatban négy csapat vett részt:

California Redwoods

 

Florida Tuskers

 

Las Vegas Locos

 

New York Sentinels

 


A négy csapat egy 7 meccses alapszakaszt játszott, a szezon nyitó mérkőzésére október 8-án került sor. Az alapszakaszt legjobban záró két csapat (a Tuskers és a Locos) találkozott a bajnoki döntőben november 27-én.

Alapszakasz
Csapat Győzelem Vereség Döntetlen Arány Szerzett pont Kapott pont
Florida Tuskers 6 0 0 1,000 183 92
Las Vegas Locos 4 2 0 0,667 167  100
California Redwoods 2 4 0 0,333 105  134
New York Sentinels 0 6 0 0,000 56  185

 

A döntőben Locos az alapszakaszban veretlen Tuskerst csak a hosszabításban tudta legyőzni. A végeredmény 20-17.

Ám a nagy kérdések csak a szezon lezárultával kerülnek terítékre. Mi lesz a liga jövője, van-e egyáltalán jövője?

Az évek során feltűnt néhány NFL konkurens, majd ezek egytől egyig eltűntek a süllyesztőben. Az egyetlen életképes is beleolvadt az NFL-be (AFL).
Talán az UFL-nek több esélye van? Az UFL főtitkára, Michael Huyghue november 25-én, még a döntő előtt magabiztosan jelentette ki egy sajtótájékoztatón, hogy lesz UFL 2010-ben is.

Huyghue elmondta, hogy sikerült elérniük céljukat. 10 évbe került mire kidolgozták William Hambrecht ötletét az UFL-ről. Végig két vezérelvük volt, az egyik, hogy az USA-ban a foci iránti szenvedély kielégíthetetlen, a másik, hogy olyan profi ligát akarnak csinálni, ami az NFL által kevésbé lefedett területeken jelenik meg. Az volt az elképzelésük, hogy olyan játékosokat szereznek meg akik az NFL színvonal 80%-át tudják hozni, és mindössze az NFL játékosok költségének 20%-ba kerülnek. (teljes interjú itt)

Emellett sikerült NFL-t megjárt edzőket is megszerezniük (Jim Fassel, Dennis Green, Jim Haslett, Ted Cotrell). A mérkőzések nézőszáma nem vetekszik még az NFL-lel, az alapszkaszban átlagosan 8772 néző látogatott ki a mérkőzésekre, a döntőt 14.801-en látták a helyszínen.

Múlt héten azt is bejelentették, hogy további két csapat elindítását tervezik 2010-ben a következő városok valamelyikéből.

   1. Hartford, Connecticut
   2. Los Angeles, California
   3. Omaha, Nebraska
   4. Austin, Texas
   5. San Antonio, Texas
   6. Portland, Oregon
   7. Salt Lake City, Utah

Onaha és Hartford a legesélyesebb, de ahogy elmondták, nem létezhet amerikaifutball liga texasi csapat nélkül. Szóval érdeklődés van, egyelőre bizakodóak a tulajdonosok.

A tulajdonosok szándéka szerint a liga amolyan ugródeszkát jelenthetne az NFL-be elsőre be nem jutó fiatal játékosok számára, mint korábban az NFL Europa vagy az aréna bajnokság. Azt csak a következő évek tudják megmondani, mennyire életképes ez az elképzelés, és nem utolsósorban mennyire kifizetődő ez a befektetőknek.

Szólj hozzá!

Címkék: nfl ufl

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr331560700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása