Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.06.01. 14:05 playcaller

Keddi gondolatok

Sajnos nagyon nem tudok lépést tartani a hazai amerikaifutball történéseivel. Pedig vannak események bőven. Szerencsére minden hétvégén van pár mérkőzés, amire ki lehet látogatni, még ha mostanában nem is túl kegyes az időjárás a csapatokhoz, nézőkhöz. Ahogy mindenki láthatta, nem tudok túl sokat írni az utóbbi időben. Egyszerűen nincs időm rá. Ettől függetlenül mindig van pár érdekes kérdés, amin néha töröm a fejem. Most meg is osztok veletek párat. Bátran lehet kommentezni.

Először azonban gratulálok a Miskolc Steelers-nek. A miskolciak hétvégén legyőzték a Budapest Eagles csapatát (28:19, bár az első félidőben rezgett a léc), ezzel bebiztosították első helyüket a tabella élén és függetlenül a Wolves 2 elleni, még hátralevő mérkőzésük eredményétől, megnyerték a 2010. évi Divízó II. küzdelmeit. Ez az eredmény azt jelenti számukra, hogy jövőre biztosan magasabb osztályban szerepelnek. Az alábbi képet a Steelers honlapjáról szedtem. 

 

És itt van még egy összefoglaló is a mérkőzésről, mely végén Div. II. bajnokként jöhettek le a Steelers játékosok a pályáról.

Következzenek az éppen foglalkoztató témák:

Mi lesz a Sharks-szal? Most, hogy a Sharks kikapott Szerbiában 39:26-ra a Klek Knights-tól, úgy tűnik, hogy a győriek befejezték a játékot idén. A vereséggel elbúcsúztak a továbbjutástól az EFAF Challenge Cup-ban (ECC), a magyar bajnokságban nem is indultak el. Hivatalos mérkőzés jelen állás szerint 2010-ben már nem vár a felnőtt csapatra. Az ECC-ben lejátszott két meccs ránézésre kevésnek tűnik ahhoz, hogy a tavalyi Divízió I. második helyezettje szinten tudja tartani magát. A győri csapat eddig is létszám problémákkal küzdött (bár melyik magyar csapat nem?), de sikerült ennek ellenére is hazai viszonylatban magas színvonalat képviselniük. Bárhol is indulnak jövőre, addig egyben kell tartani a csapatot és meccsek hiányában ez nem lesz egyszerű. Legalábbis én így gondolom.

Miért kell szidni a bírókat, vagy bárkit? Ez nagyon költői kérdés. Már pár hete majdnem írtam egy posztot az nfl.hu magyar foci topikjában uralkodó viszonyokról és színvonalról, de aztán inkább meggondoltam magam. Nem érdemes ezen a témán sokat rágódni. Túl nagy elvárás azt hiszem, hogy mindenki csak a saját dolgával törődjön, vagy legalábbis, ha már mindenképpen hozzá akar szólni valami témához, akkor kulturáltan, véleményét végiggondolva tegye. Előre is elnézést kérek az üdítő kivételektől. Azért vicces, hogy pár oldalanként a fórumon is megjelenik, hogy ne süllyedjünk a soccer szintjére, de sajnos nem sok foganatja van. Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy az egymás anyázása nem soccer szindróma, hanem magyar. Eléggé elszomorít, amikor például hőzöngő nézőket látok, de ennél is rosszabb szerintem, hogy a játékosok sem játszanak túl sportszerűen sokszor.

Mekkora a szakadék a Div1 és Div2 között? Nagy. Ráadásul a magyar amerikaifutballban több óriási szakadék is van a csapatok által képviselt játék színvonalában. A jelenlegi Div. I. és Div. II. közötti különbséget reálisan mutatja a Miskolc Steelers eredménye. A tavalyi gyenge teljesítmény idén elég volt ahhoz, hogy ha nem is mindig túl meggyőzően, de megverjék a másodosztály öt csapatát.

Az első osztályban is elkülönül pár csoport játéktudást tekintve.

1. csoport:

  • Wolves
  • Cowboys
  • Tigers

2. csoport:

  • Gorillaz
  • Rebels

3. csoport:

a többiek (ez nem lekicsinylés, de nem volt kedvem minden csapatot külön kiírni)

Kell még pár év ahhoz, hogy legyen kb 5-6 hasonlóan erős magyar csapat a Div. I-ben. A tavalyi három osztály szerintem megfelelően képezte le a csapatok közötti különbségeket. Minél hamarabb vissza kéne térni ahhoz a formához.

Ki lesz a Div2 másodikja? Raptors. Ez a kérdés várhatóan az utolsó fordulóban fog eldőlni. Ha nem értesz egyet, kommentálj és szavazz!

Megveri-e valaki a W1-et? Idén nem. Legalábbis a Divízió I. keretein belül. Ha a legerősebb keretével játszik a Wolves első csapata a hazai első osztály mérkőzésein, akkor nem nagyon lesz esélye senkinek sem megfogni őket. Kérdés, hogy mennyit fognak játszani a kezdők például most hétvégén a Tigers ellen. Lehet, hogy Lee Hlavka pihenteti a kezdőket, mivel jövő hét végén Ljubljanába megy fogadja a Novi Sad-ot a csapat. Ebben az esetben szorosabbá tehetik a nyíregyháziak a mérkőzést.

Milyen meccset érdemes megnézni a következő hetekben itthon?

Hát, nem nagyon akad ilyen összecsapás. Azért a most hétvégi (2010.06.05.) Wolves-Tigers mérkőzés jó lehet. Igazán jó meccsért egyelőre külföldre kell menni. Aki megteheti, az vasárnap kiránduljon el a Vikings-Giants EFL elődöntőre Bécsbe. Biztos jó lesz.

Bónusz kérdés: A magyar csapatok mindegyike küzd a problémával, hogy az edzések nagy részén nincs meg a támadó fal. Pedig a támadó játék alapja a jó támadó fal. Ti hogyan oldjátok meg, hogy nem nagyon lehet scrimmage-elni edzésen? Vagy nálatok mindig ott van edzésen a teljes támadó fal?

20 komment

Címkék: wolves mafl gorillaz raptors amerikaifutball sharks tigers miskolc steelers divízió1 divízió2 budapest eagles offense fal efaf challenge cup

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr12047324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyszeri Lovag 2010.06.01. 14:48:56

A tavalyi Steelers teljesítménye nem mérhető az idei csapatéhoz, azt kell mondjam. Az idén egyrészt rendesen összeállt a támadófal, másrészt sikerült "betömni" egy rakás tavalyi lyukat (értsd secondary, pl). Ráadásul az OL az edzések 90%-ában együtt gyakorol, ami óriási fegyvertény egy megfelelő támadóstratégia kialakításánál. A csapatot a tavalyi minősíthetetlen szereplés nem zilálta szét, hanem a kezdeti elkeseredettség szült egy olyan mértékű akaratot és csapategységet, ami idén két "majdben-vesztett" mérkőzésben csúcsosodott ki. Biztos vagyok benne, h a tavalyi Steelers nem tudta volna megnyerni pl. a Fehérvár elleni mérkőzést, mert félidőben összeestek volna. De nem így történt, és ezt annak köszönhetik, hogy a csapatrészek nem egymást hibáztatják, hanem az esetleges botlások ellenére is bíztatják a többieket. Teljesen más úgy lejönni a pályáról, miközben te magadban anyázol, h mennyire elrontottad, KÖZBEN meg a többiek bíztatnak, hogy nem baj, majd most ők kijavítják helyetted. Óriási, felemelő érzés.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.06.01. 14:53:19

@Egyszeri Lovag: kösz a belsős infót, így kicsit másabb a kép, de puding próbája jövőre lesz, újra magasabb osztályban. Lehet, hogy elhamarkodottan hasonlítottam az idei teljesítményt a tavalyihoz. Ahogy mondtam, gratulálok, bajnokságot nyerni mindenképpen szép eredmény.

Kodomo 2010.06.01. 20:43:38

A tavalyi Steelers sem volt azért annyira rossz. Ha a "minősíthetetlen"-t arra érted, hogy lényegesen a tudása alatt teljesített, akkor persze igaz. A kiesésbe belejátszott az, hogy a nagyon erős Gorillazzal egy csoportban voltak és a minimum 2 esélyükkel (Bulldogs ellen otthon ill. a wildcard) nem tudtak élni.
Tavaly rendre leült a csapat a meccsek második félidejében, így különösen örülök, hogy idén ellenkezőleg: kétszer is nagy hátrányból fel tudtak állni.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.06.01. 22:38:31

@Kodomo: hát azt nem írtam, hogy minősíthetetlen volt a játékuk tavaly, de azt hiszem abban egyet érthetünk, hogy nem volt túl "acélos", csak, hogy stílszerű legyek.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.06.01. 22:41:34

@playcaller: de nem hiszem, hogy érdemes ezt ragozni. Idén jól játszottak a div2-ben, bajnokok, visszakerültek a felsőbb osztályba. Szép munka!

predoc 2010.06.02. 08:19:24

Inkább az elgondolkoztató, ha tényleg második lesz az a Raptors, aki tavaly lett szövetségi tag, és játszottak bajnokságon kívül pár meccset, most meg DIV II második helyezett, az eléggé jellemző képet nyújt a magyar am. foci színvonaláról. Nem a Steelerst, vagy a Raptorst akarom bántani félreértés ne essék!!!!!

Kodomo 2010.06.02. 09:51:21

(@playcaller: a jelzőt nem te, hanem Egyszeri Lovag használta, csak elfelejtettem jelezni. Bocs!)

Tightend 2010.06.02. 10:15:37

@predoc: Mi ezzel a gond? Az alsó osztályban azért alapvetően kezdő csapatok vannak, ezért ott még nem annyira nehéz behozni azt a max. 1 éves lemaradást, ha valaki odateszi magát. Más kérdés, hogy a Div II. másodikja mit játszik majd a Div I. utolsó előttijével, az már sokkal érdekesebb lesz (tavaly is igencsak az volt).

Ha az OL nincs ott teljesen edzésen, akkor egész edzésen megy az ütközés és a blokkok gyakorlása 1-1, 2-2, stb variációkban. Esetleg passzvédekezés szintén kevesebb emberrel, esetleg "fél" fallal. Mást nemigen lehet csinálni, ez viszont mindig hasznos.

Egyszeri Lovag 2010.06.02. 10:17:41

@Kodomo: Saját magával sokkal kritikusabb az ember. Tény, hogy tavaly két alkalmunk is lett volna, amiket te is említettél.

Egyszeri Lovag 2010.06.02. 10:20:43

Ráadásul a Raptors védőfala pl. rendelkezik elég rutinnal ahhoz, hogy komoly tényező lehessen egy-egy meccsen. És mint tudjuk, a meccset a Def nyeri, az Off csak a pontokat csinálja.

Zaho84 2010.06.02. 13:36:38

A Raptors D# tényleg elég kemény, nagyon jól küldik a srácok, és több tapasztalt játékosuk is van. Nem hiszem hogy meg kell amúgyis lepődni azon, hogy egy újonnan született csapat nyeri az alsó osztályt, tavaly a Rebelsnél sem húzta senki sem a száját. :P Tény, hogy a Raptors új csapat, de jók is, és még a lépés is jól jött ki nekik.

Ameddig nincs ott a teljes támadófal, nagyon nagyon nehéz érdemi munkát végezni. Még a fél falat felállítani a legérdemesebb szerintem, így lehet a leginkább meccsjellegű tapasztalatot adni a srácoknak, dehát ez még mindig nagyon kevés, amikor az alsó osztályban a csapatok között még mindig az dönt, hogy egy egy szituációt ki látott többször, ki a tapasztaltabb. És félreértés ne essék, a meccstapasztalat szörnyen fontos, de hatalmas lépéselőnyben van az a G, aki minden edzésen fel tud állni 4 kollégájával és látja milyen az, mikor 11 védő mozog előtte, mint az az OT, aki meccsen állhat fel így kb először. Emberhiány, emberhiány, emberhiány...

lecso4 2010.06.02. 14:34:44

A Raptorsban azért vannak tapasztalt játékosok, 1-2 Szegedről pl, akik azért megéltek már egyet s mást, de ettől függetlenül biztos jó csapat. Bár játszottunk ellenük felkészülési mérkőzést a tél végén, az esős idő miatt nem lehetett megítélni hogy ki mit tud.

Az OL hiánya edzésekről... nálunk(Wolverines) is jelen van, bár az utóbbi időkben feltöltjük tightendekkel és/vagy fullbackel a falat, mert van összesen 7 OL játékosunk, ami valljuk be nagyon kevés, és meccsen is lehet olyan szitu hogy be kell állni a fent említett posztokról... de mindenképp nagy előny ha folyamatosan együtt gyakorolnak, miben nem előny ez?! De ettől függetlenül egyértelmű hogy lehet ezer más dolgot is csinálni mint a scrimmagelés, sőt, néha jobb is, mint hogy "játszunk" egész edzésen.

predoc 2010.06.03. 07:55:19

Mondom, hogy nem csapatok ellen beszélek, sőt mindenkinek respect, aki sok mindent feladva űzi ezt a sportot. De azért a példa kedvéért tegyük fel, hogy mi van, ha a Steelers mondjuk nem indul, és a Raptors nyeri a bajnokságot.....mi várna rájuk a DIV I.-ben? Mennyire lenne jó bajnok után pofozózsáknak lenni? Vagy belátva mindezt nem vállalják a DIV I.-et, és akkor minek a DIV II? (költői kérdés) Azért például a Tigers három év alatt küzdötte fel magát a DIV I-be, van nem kevés idegenlégiós, és azért tavaly többé-kevésbé éppen hogy tudott ellenfele lenni a három nagynak, de nyerni nem tudott ellenük.

Tightend 2010.06.03. 08:21:16

@predoc: A Tigers se volt jobban lemaradva a 3 nagytól, mint amennyire esetleg egy Raptors lesz a mostani Div I átlagos csapataitól (de ez igaz a többiekre is). Néhány nagy zakót begyűjtenének, de azokat a legjobbaktól begyűjtik a többiek is, más csapatokkal meg játszhatnak szoros meccset. Nincs akkora különbség a Div I alja és a Div II teteje között.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.06.03. 12:28:58

@Tightend: a div1 alja és div2 teteje között tényleg nincs nagyon nagy különbség, pontosan ezért is cserélnek helyet a szezonok végeztével. viszont nem hiszem, hogy egy div2 középcsapat komolyan helyt tudna állni egy div1 középcsapattal szemben. Ezért is írtam, hogy ma talán három, többé-kevésbé elhatárolható csoportba lehet besorolni a csapatokat játéktudásuk szerint.

Bruce#91 2010.06.04. 09:51:14

Kérdés azért, hogy mi lesz a Raptors-al, ha jövőre mondjuk elindul a Bats a bajnokságban?

Akkor ugye eljönnek a szegedi fiúk onnan, tehát mindenképpen gyengül a csapat, annak ellenére, hogy egy évvel tapasztaltabbak lesznek.

Érdekes kérdés lesz jövőre, hogy a Hurricanes milyen erővel képviselteti magát a bajnokságban, mert ha teljes csapattal indulnak a DIV II-ben (DIV III-ban), akkor megint egy igen egyoldalú bajnokságnak nézünk elébe.

Szerintem is igaz ez a 3-as tagozódás az MO-i csapatok között.

Van az elit: Wolves, Cowboys, Sharks, Tigers, Rebels, Gorillaz, Hurricanes
A középmezőny és az alsóház van még. Az utóbbiba tartoznak az újonc csapatok, a második számú csapatok, pl ilyen lesz jövőre, ha elindul a Kecskemét. Még ide tartoznak szerintem az idei évet kihagyó alakulatok, kivéve persze a Győrt és a Zalát.

A közé

lecso4 2010.06.04. 13:18:12

És a Hurricanes mi alapján elit? Nem kötekedni akarok, de azon kívül hogy juniorban taroltak, és láttam őket játszani, és tényleg nem rosszak, felnőtt csapat ellen nem látta őket még nagyon senki hogy mit tudnak(max aréna, ami nem mérvadó). Legalábbis én nem tudok ilyen meccsükről, hogy lett volna, de javítsatok ki ha tévedek...

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.06.05. 19:50:55

@legyen az a neve hogy: @lecso4: azért elitnek nevezni a Hurricanes-t pillanatnyilag kicsit erős. Az biztos, hogy jövőre nem lesz könnyű dolga a Div2 csapatoknak ellenük. Az is biztos, hogy csak javukra válik az egy éves felkészülés. Meg tudnának szorongatni egy-két magasan rangsorolt csapatot is a Div1-ben. Sőt én szerintem még az elit közül is megfoghatnának valakit. Ez alapján én is azt mondom, hogy a top csapatok közé tartoznának, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Viszont nem sorolnám az elit közé a Rebels-t és a Gorillaz-t sem. Ha mondhatnánk ilyet, hogy létezik hazai elit, akkor az a Wolves, Győr, Cowboys lenne, nagyon esetleg a Tigers.

Bruce#91 2010.06.07. 13:14:25

A Hurricanes elit lesz. 5 éve (lassan már 6 éve) készülnek együtt, 14-15 éves koruk óta. Minden alapot jól tanítottak meg nekik. Szóval ennyi, ez elég a mai mezőnyben, hogy kiemelkedő csapat legyen valaki.

Az elitet én úgy értem, hogy mondjuk tegyük fel, hogy jövőre lesz egy első osztály. Én oda az általam leírt csapatokat tenném.
Szóval az a hat csapat, aztán majd csatlakozik hozzá a Hurricanes, meg még jó lenne ha egy csapat felzárkózna és akkor lenne egy 8 csapatos első osztály, ahol még egyelőre a Wolves a legjobb, de egyre csökkenne a különbség. Mindenképpen jó lenne.

EgyediNick 2010.06.21. 12:51:49

Szerintem a kis csapatoknak jelenleg az lenne a legjobb, ha visszatérnénk a DIV 1-2-3 leosztáshoz. A Raptors pl első éve után (ami ugye DIV3ban lett volna) most kerülne fel DIV2-be, fényesebb jövő állna előttük, mint a DIV1-ben, az osztályozó esetleges megnyerése után. Bár az biztos, hogy jót tesz a csapatnak, hogy a támogatók is látják, hogy van eredmény, a gárda az első osztályba lépett.

A Hurricanes még nem elit. Az lesz, ha elindul a bajnokságban, de szerintem jelenleg még nem sorolható a "nagy" csapatok közé.
süti beállítások módosítása