Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2009.12.19. 11:15 playcaller

Jönnek az ünnepek (amerikaifutballban is)

Szerencsére nem csak a karácsony és a szilveszter közeledik, de nyakunkon az NFL rájátszás is, az alapszakasz utolsó mérkőzései remek szórakozást fognak nyújtani az ünnepek alatt. Aki viszont már döntőket nézegetne, annak melegen ajánlom az egyetemi foci bowl szezonját, akad pár nagyon sokat ígérő párosítás.

A tovább mögött évzáró gondolatok a magyar amerikaifutballról.

Sajnos, mint látható, ez az év vége erősen rányomta a bélyegét a blog frissülésére. Mindenhol év végi őrület van, velem sincs ez máshogy. Jövő héttől szabadság, rokonlátogatás (a világ végén, ahol még az internet sem jár), miegymás, szóval nem ígérhetek bejegyzés-dömpinget karácsonyra. Amit tudok vállalni, az az, hogy ha nem is nagy lélegzetvételű írásokkal, de azért kisebb szösszenetekkel jelentkezem időnként. Twitteren is szándékomban áll legalább az érdekes cikkeket megosztani.

Januárban aztán visszaállok normál üzemmódba minden téren, így remélhetőleg a blogbejegyzések ügyében is.

Ahogy látom, és Lacza is megénekelte legújabb képregényében (amerikaifutball.hu: C'mon guys), ez a téli téli időszak nagyon holt szezon a magyar amerikaifutballal foglalkozó blogoknál. Ez valahol érthető is, hisz nem csak a cégeknél van év végi leállás, de a csapatok sem nagyon dolgoznak ilyenkor (tisztelet a kivételnek). Idén a szolnoki aréna kupa volt az utolsó esemény itthon, a következő a IV. Cellect aréna lesz várhatóan 2010. február 6-án. Addig három hónap csend.

Persze a csapatok, játékosok és edzők ebben a holt időszakban sem tétlenek. A különbség mindössze annyi, hogy most nagy a hallgatás. Pedig lenne miről beszélni.

Az arénára készülő csapatoknak muszáj edzeni, de várhatóan a tavaszi szezonra készülő egyesületek egy része is megkezdi felkészülését január közepén/végén. A Cellect arénán idén januárban 11 csapat vett részt, szerintem a következőn többen is lesznek. Egyelőre még nem frissítették a torna honlapját, de az új információk megjelenéséig meg lehet tekinteni a korábbi arénák archívumát. Én egy elég színvonalas eseményre számítok, a csapatoknak az idei két aréna után már tényleg hasznos tapasztalatokkal rendelkeznek, ez remélhetőleg emeli a játék színvonalát. Mint mindig, most is Wolves fölényre lehet számítani, de most a junior csapatuk már mint Hurrikánok vehetnek részt a tornán. Biztos parázs összecsapás lesz, ha összekerülnek, legalábbis a mellékelt fórum hozzászólás alapján ez várható. (Nem tudom, hogy a Hurrikánok indulnak-e, a Farkasok gyanítom igen.) Kíváncsi leszek, hogy a Cowboys elindul-e idén, vagy továbbra is távolmaradnak az eseménytől. Az azért várható, hogy nagy küzdelem lesz a csapatok között és szoros meccseket játszanak.

Emellett már megy a MAFSZ által szervezett edzőképzés. Mind a kettő. Értesüléseim szerint 15 feletti a résztvevők száma az alapképzésen és az úgynevezett B-licenc óráin is. Ez mindenképpen örvendetes hír. Reméljük, hogy a képzések minőségi fejlődést fognak elősegíteni a hazai futballban. Ennek eredményét némileg már biztos lemérhetjük a tavaszi mérkőzéseken. (Ezt, mint néző erősen remélem.)

Folynak az egyeztetések hazai és nemzetközi szinten is. A CEFL és az EFAF Challenge Cup kiírásai is váratnak még magukra. Feltételezem, elsősorban a magyar kiírásra várnak. Vagy fordítva. A két héttel ezelőtti szövetségi megbeszélési óta nagy a csönd a jövő évi kiírás táján. Bár az nfl.hu hazai foci fórumán lehetett olvasni egy-két ötletet, de megbízható forrásból még nem sok minden szivárgott ki. Még arról sem hallottam, hogy komoly megbeszélések vagy viták zajlanának két hete a jövőről. Kétségeink ne legyenek, a következő év sok mindent meg fog határozni az elkövetkezendő évekre. Visszatérve a külföldi kupákra, még az sem világos, melyik magyar csapat hol indul. Azaz részben mégis. A győriekről tudjuk, hogy az EFAF mellett elkötelezettek, a Wolves meg pont ott nem indul, tehát nekik a CEFL marad. A Cowboys felől nem sokat tudok, csak annyit, hogy ők indulhatnának az EFAF-ban. Más csapatról nem hallottam, hogy nemzetközi porondon is megméretést vállalna.

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül a magyar amerikaifutball egyéb ügyei mellett sem. Továbbra sem tudni, hogy mi lesz a Hurricanes-zel. A nyilatkozat háború óta ott is nagy a csönd, bár a Hurricanes fórumát olvasva ők keményen készülnek a következő évre. Ettől függetlenül én úgy tudom, hogy idén még csak a Békéscsaba Raptors nyert felvételt a szövetség tagságába (mafsz.org). Tehát itt is vannak még elvarratlan szálak, vagy csak még nem nyilvánosak. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik a Titans helyzete is. Bár korábban sokat lehetett hallani (és látni) a csapat gyengélkedéséről, de talán a szezon végi szolnoki aréna jót tett a csapatnak, és esélyt ad a jó folytatásra. Szintén meg kell említeni két másik újon(?) csapatot is. Az Eagles és a Giants tudtommal külön jelentkezett a szövetségbe, majd összeolvadtak. Most már, mint Eagles várják a tagfelvételi kérelmük elbírálását. Legalábbis ezt feltételezem, mivel nem hallottam, hogy felvették vagy elutasították volna őket. Pillanatnyilag még azt sem tudjuk, hány csapattal vágunk neki a 2010. évi bajnokságoknak. Arról már nem is beszélve, hogy hány és milyen bajnokság és persze mikor várható.

A bírók sem pihennek túl sokat. Nemrég vettek részt egy ausztriai továbbképzésen, és január közepén mennek Prágába a jövő évre szóló NCAA szabálymódosításokat átvenni, egyeztetni. Utána pedig minden játékost vizsgáztatnak a szabályokból, mint régen. Nem is baj szerintem.

Elmondható, hogy a csapatok bizonyos szinten most sem pihennek, inkább talán azok az emberek, akik a híreket szolgáltatják kevésbé aktívak. Azt nem lehet mondani, hogy most nem történik semmi itthon, csak inkább a háttérben, és azért a karácsonyi csapatbulik után két hétre talán tényleg leáll a hazai amerikaifutball élet. Azt azért meg kell említeni, hogy a Titánok blogja nem nagyon pihent eddig és a megszokott tempóban hozta a játékosokat bemutató posztjait. A Farkasok is csöpögtetnek néha némi infót, legújabb hírük, hogy Nagy Balázs Zoltánt beválasztották az egyesület elnökségébe. Januártól viszont biztos beindul a nagyüzem.

Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok, és egyben kérem, ha valakinek van valamilyen témajavaslata, vagy híre, amit megosztana velem, illetve az olvasókkal, az tegye meg a kommentekben vagy küldje el nekem emailben (gridiron.blog.hu@gmail.com).

2 komment

Címkék: wolves hellókarácsony amerikaifutball titans cefl cowboys sharks hurricanes efaf arena kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr371608352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

predoc 2009.12.19. 14:57:41

Na, ja. Évvége mindenhol, általános karácsony....apropo: Jézus mondá:Szerintetek a biblia melyik részében van leírva az, hogy az én születésem napját vásárlással kell ünnepelni?????

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2009.12.19. 16:51:42

@predoc: na, ezt a Jézus idézetet még pont nem olvastam a Könyvben, de jól mondja. éppen ezért még nem is vettem senkinek ajándékot. azt is el kéne kezdeni lassan.
süti beállítások módosítása