Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.02.25. 07:00 playcaller

A probléma: a döntés

Annyira tetszett ez az idézet a Mátrix című filmből, hogy kellett köré írnom egy posztot. Szerencsére van is aktualitása. Vagy szerencsétlenségünkre. Fontos döntések előtt állnak a csapatok és a játékosok. Nem a szövetségi közgyűlésre gondolok. Ahogy korábban írtam, szeretném magam távol tartani a magyar amerikaifutball-belpolitika ügyeitől. (Több helyen is meg lehet ezeket az ügyeket vitatni: amerikaifoci.blogspot.com és arbanija blogja és Francesco blogja.)  Most is tartom magam ehhez, így inkább kicsit hosszabb távú döntésekről írnék ebben a posztban.

Az talán már mindenki számára látható, hogy a hazai foci egyfajta választóvonalhoz érkezett. Eddig lejártunk (néha) edzésre, vagy edzést tartottunk aztán meccseltünk párat egy évben (tisztelet a kivételnek, tudom, hogy vannak, akik ezt eddig is komolyan csinálták). Most már el kell gondolkozni a jövőről. Mindenkinek: az egyesületeknek, a játékosoknak és az edzőknek egyaránt. Már nem is tudom, milyen státuszban van most a szövetségünk (egyesületeink szövetségéről beszélünk, a MIÉNK), de az látható, hogy ami eddig működött (többé-kevésbé), az hosszú távon nem fog.

A jelenlegi csapatok nagy része úgy alakult, hogy egy vasárnap éjszaka NFL mérkőzés nézése közben pár, esetleg már nem túl szomjas srác kitalálta, hogy most már ők is kemények, és lemennek játszani amerikaifutballt a grundra. (Tudom, hogy túlzás, de jól hangzik.) Magyarul, szabadidő kellemes eltöltésének céljával alakultak az egyesületek. Ha nem kellett volna egyesületet alapítani, ahhoz, hogy játszhassanak, valószínűleg negyedennyi csapat sem lenne hivatalosan ma itthon.

Az utóbbi fél év-egy év számomra azt mutatja, a szövetség jelenlegi szabályait és elvárásait látva, hogy nincs jövője a hobbicsapatoknak. Legalábbis ebben a formában.

Mostanság jött el a döntés pillanata. Az is lehet, hogy már el is múlt.

El kell döntenünk, hogyan szeretnénk ezt a sportot űzni a jövőben. Nem tudok más nevében nyilatkozni, ezért elmondom mik az én elképzléseim. Szeretném ezt a sportot minél magasabb szinten űzni és ezért hajlandó vagyok nagyon sok mindent feláldozni. Sokan vannak még így ezzel. Ugyanakkor sokan vannak, akik ezt nem pont így gondolják. Sok olyan játékost, edzőt ismerek, akinek ez olyan szórakozás, amibe nem feltétlenül fektetne a szükségesnél több időt, energiát. Nincs ezzel semmi gond. Ha biztonsággal, sérülésveszély nélkül tudja űzni ezt a sportot, hajrá, támogatom, segítek is szívesen neki. Nem mindenkinek lehet ez élete (egyik) értelme. Meg is tudom érteni ezeket az embereket, hogy elegük van a sok szabályból. Az analógia tökéletesen ráhúzható az egyesületekre is.

Vannak, akiknek vannak hosszú távú terveik, fejlődési programjuk és vannak, akik csak játszani szeretnének itt és most. Természetesen, mivel ez egy veszélyes sport, nem lehet teljesen felügyelet nélkül hagyni a csak szórakozni vágyókat, ugyanakkor meg kéne könnyíteni a helyzetüket.

Megadnám a lehetőséget a csapatoknak (és értelemszerűen a csapatokon belül a játékosoknak), hogy eldöntsék, mennyire komolyan akarnak foglalkozni ezzel a sportággal. Ha "X" csapat EFL döntőbe akar jutni pár év múlva, fizetett játékosokkal, edzőkkel, lelke rajta, csinálja, de ha "Y" csapat játékosai csak a jó hangulat és néhány sörmérkőzés miatt akarnak csak játszani, hadd csinálják. Ennek szerintem meg lehetne teremteni a kereteit a szövetségen belül, értelemszerűen úgy, hogy különböző feltételek, szabályok és szövetségi támogatás vonatkozzon a különböző kategóriájú csapatokra. Azt, hogy ez hogyan működhetne, ki kell találni, le kell ülni, meg kell beszélni.

Ha nem így lesz, akkor szerintem sajnos számolni kell pár csapat eltűnésével ebben az évben és a következő néhányban. Azok a csapatok, akik ezt magasabb szinten akarják folytatni, megmaradhatnak, de a nem túl elkötelezett egyesületek érdeklődés hiányában feloszlanak. Senkinek nem hiányzik egy rakás nyűg és adminisztráció, állandó anyagi probléma azért, hogy játszhassanak pár meccset buliból. Ráadásul a szövetség most 20+ csapatra koncentrál, ahelyett, hogy csak azzal a tegyük fel 10-zel foglalkozna (őket támogatná), akik hosszú távon, nagyon komolyan és magas szinten akarják ezt csinálni.

El kell mindenkinek gondolkoznia, hogy mit szeretne elérni, hova akar eljutni. Ahogy mondtam, nincs azzal szerintem semmi baj, ha valaki ezt csak szórakozásból csinálja, de akkor úgy is kell hozzáállni és úgy kell tervezni. Aki pedig versenyszerűen szeretné csinálni, annak pedig komoly hosszú távú terveket kell összerakni és keményen el kell kezdeni azon dolgozni.

Az is lehet, hogy kiderül, hogy két-három csapatot leszámítva, nem nagyon akar senki ezzel túl komolyan foglalkozni, csak most egyszerűen kénytelen. Ez sem lenne gond, sőt jobb is, hiszen lehet, hogy most olyasmit próbálnak a csapatokra erőltetni, amit nem csak azért nem akarnak, mert túl macerás, hanem egyszerűen ők nem akarnak versenysportolni. Persze a másik véglet is elképzelhető, a legtöbb csapatnak komoly tervei vannak ebben a sportban, akkor viszont kösse fel mindenki a gatyáját és tegyen is érte.

Ehhez kapcsolódik a legújabb szavazás is. Te hogy állsz az amerikaifutballhoz?

Szabadidősport számodra vagy versenyszerűen űzöd, akarod űzni?

Lehet, hogy nagyon elrugaszkodott ötlet, de edzésen gondolkoztam el rajta, ahol a játékosok között láttam ezt; van aki az "NFL"-be akar kerülni, van aki csak buliból jár le. Nem lehet ugyanazokat az elvárásokat támasztani a két típus elé, ha meg akarod tartani mindkettőt!

6 komment

Címkék: vélemény szavazás amerikaifutball

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr921788320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tightend 2010.02.25. 08:36:55

Jogos felvetés, ám van egy érdekessége.

Mikortól beszélünk versenysportról? Szerintem ha van bajnokság meg heti 2-3 edzés, már beszélhetünk versenyszerű sportolásról.

De ettől még lehet az elsődleges cél a jó hangulatú meccsek és edzések tartása, különösebb elsőosztályú (neadjisten nemzetközi) vágyak nélkül. Magyarán a komolyabb előrelépés igénye nélkül. Ettől megszűnik versenysportként működni vajon, vagy nem ezen múlik?

Ahogy te is írtad, csapaton belül is eltér a játékosok motivációja, aki csak heti 1x tud lemenni edzésre az már nem versenysportoló? Klasszikus értelemben nyilván nem, mert ez csak a hobbija, amit munka-tanulás mellett űz. Viszont akkor mindenki hobbisportoló itthon, mert ebből még nem él senki, és minden csapat hobbicsapat.

Ha viszont a színvonaltól függ és attól mennyire vesszük komolyan magunkat megint érdekes kérdésnél vagyunk, mert azért a legtöbb csapat heti 2-3 edzésnél többet nem csinál. Akkor ezek közül melyik a hobbi és melyik a komoly "versenyző" csapat. Ahol van jó edző? Jó keret? Utánpótlás? De mégsem edzenek többet mint más, csak mondjuk jobban.

A klasszikus versenysport (értsd: profi sport) szintjét munka mellet sportolva nem lehet elérni, de talán nem is ez kell legyen a cél.

IdZ 2010.02.26. 10:57:35

Nagyon remek felvetések, amit írtál.
Koncepció nélkül nehéz lesz talpon maradni a csapatoknak véleményem szerint is.
Viszont több probléma orvoslást adna egy mondjuk Egyetemi (főiskolás)Bajnokság.
Persze ehhez kellene az intézmények támogatása, de szerintem ez leküzdhető akadály.
Ha megnézzük a csapatok jelenlétét, szinte mindenütt van főiskola, ahol jelenleg csapat is be van jegyezve.
Ebben a bajnokságban indulhatnának a kezdő csapatok, meg azok, akik az írásod szerint "a csapat játékosai csak a jó hangulat és néhány sörmérkőzés miatt akarnak csak játszani" közé tartoznak.
Legyen egy szövetségi (szakszövetségi) bajnokság, amelyben pedig a komolyabb céllal és anyagi háttérrel rendelkezők indulhatnak, illetve az itt indulók kiléphetnek a nemzetközi színtérre is.
De ez a herce-hurca, ami a nevezések, meg a feltételrendszer teljesítése körül zajlik, csak a kiábrándultakat és megszűnő csapatok számának növekedését eredményezheti. Mintha nem a csapatok széles érdekit képviselné a nevéből is adódó szövetség ("szövetkezés"), hanem valami felsőbb szabályoknak kellene megfelelni, s aki kiesett a rostán az így járt...
Nem tudom..., de ez nem a fejlődés és kiszélesítés felé mutat.
Legyen már előbb minél erősebb bázis, és minél több csapat, akkor majd lesznek nagyobb terhet vállaló egyesületek akik nagyon erős és keménykezű szövetséget akarnak és ehhez anyagilag is kellően hozzájárulnak.
Szintén írtál a mérkőzés számokról. Hát igen, végigcsinálni egy évet 3-4 biztos mérkőzésért, mert ugye ha nem jut a csapat a rájátszásba ennyi jut neki. Esetleg meg kellene próbálni, afféle kettős rangadó módjára két mérkőzés egy helyen, kevesebb díj a pályahasználatért, kevesebb bírói díj lehetne, és talán több néző egy helyen?
De ezt csak tényleg próba képen gondolnám.

Behemoth 2010.02.26. 16:32:11

Már megint egy jó cikk, gratulálok hozzá! Amit még hozzátennék:
- A Szövetség általában nem valami földönkívüli dolog, hanem a tagokból áll össze. Vagyis ha egyes csapatok hobbibajnokságot/kupát akarnak, ami olcsóbb, és kisebb kerettel is végigvihető, akkor lesz. Az ezerféle egyesület ezerféle játék és egyéb képességeit egy bajnokságba integrálni amúgy is problémás. Szerintem az lenne a lényeg, hogy ahol az amerikai focit valamilyen szinten űzni akarják, ott tudják űzni. De amíg nincs erre kezdeményezés, nincs információ, addig a Szövetség ezt nem tudja kezelni, meg minek is kezelje.
- Ha nézem a más sportoknál is meglévő játék-hobbi-amatőr-profi fejlődési vonalat, akkor a játék szinttel egyáltalán nem találkoztam, senkit sem láttam még parkokban nyáron tojáslabdát dobálni, volt néhány flagfoci kezdeményezés, de eltűnt. Ez tipikusan az alapok hiányára utal, amit a Szövetség nem tud megoldani, mert nem ez a dolga (habár már látom a próbálkozást, játékszabályt fordítanak éppen). Ha van egy lelkes blogger valahol (úgy látom, van, bár a többi blogon leginkább a Szövetséget fikázzák csak), akkor pl. összegyűjthetné egy helyre az értelmesebb flagfoci videókat a youtube-ról, aztán ennek a blognak a látogatottságából, meg a kommentekből már meghatározható lenne, hogy mire - és mennyire - van igény ezen az alsóbb szinten. Aztán hogy ez meddig jut - akár az ldZ által írt főiskolai bajnokságig is juthat - az majd eldől.

Tightend 2010.02.26. 20:27:21

Főiskolás "bajnokság" akkor lehetne, ha több helyen melléállnának a helyi tesitanárok (na neee), mivel ők tudnák ezt elsősorban tolni. Na most aki már járt felsőoktatási intézmény bármilyen sport "szakkörén", az tudja mennyire komolytalan általában az egész ami ilyen helyeken folyik. Pont nem az amerikaifutballnak való az a közeg, ráadásul néhány év alatt mindig lecserélődik a komplett garnitúra.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.02.26. 22:33:31

@Tightend: @Behemoth: @IdZ: köszönöm a kommenteket. szerintem jó felvetések, amiket írtok, ha lesz egy kis időm, leírom az én véleményemet is, de most sajnos rohannom kell egy bambit meginni, mert gyilkos egy hét volt. szerettem volna már tegnap is reagálni, de sajnos egy két szóban nem lehet, többre meg nem volt időm. de majd holnap.

IdZ 2010.03.01. 10:20:11

Nem azért, hogy fényezzem magam, de a Zala Predators honlapján olvasottak szerint, már szerveződik is valami Szövetségen kívüli!!!
www.predators.hu/index.php?language=1&menu=news
süti beállítások módosítása