Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.01.11. 06:00 playcaller

Offense fal alapok

Sokan mondták már, hogy az amerikaifutball talán a sakkhoz hasonlítható a stratégiák sokszínűségét és a játék összetettségét tekintve. Ez a laikusok számára is egyértelművé válik pár meccs megnézése után. A játék szépségét jelzi ugyanakkor, hogy nem kell amerikaifutball gurunak lenni ahhoz, hogy élvezni lehessen a játékot. Persze, ha játszani is szeretne az ember, akkor nem árt némi tudást is magára szednie. Ebben próbál segíteni a most elinduló sorozatom. Az amerikaifutball alapjait azt hiszem elég érthetően összeszedte a még1yard blog és komolyabban az nfl.hu. Én inkább más részletekbe mennék bele.

Szeretnék néha egy-egy témát kivesézni, főképp olyanokkal foglalkoznék, amelyekről kevés magyar nyelvű anyag érhető el, segíthet a játékosoknak, edzőknek és nem utolsó sorban, amelyek engem is érdekelnek.

Érdemes az alapokkal kezdeni. Ez az alap pedig a támadófal. Ez nem is lehet nagy kérdés, hiszen a támadófal képzettsége, összeszokottsága, adottságai és elméleti tudása határozza meg a csapatok támadójátékát, ez a támadójáték a csapat védekezési elképzelését is meghatározza.

(fotó: Matting Csanád)

Leegyszerűsítve, minden típusú fallal lehet sikeresen vagy többé-kevésbé sikeresen játszani, csak a megfelelő támadó stratégiát és stílust kell megtalálni. Ez már az edzők dolga. Ettől függetlenül vannak bizonyos alapok, amiket minden játékosnak el kell sajátítania, ha az offense falban pályára akar lépni.

Nem túl hálás feladat a támadófalé. Ha jól végzik a dolgukat, fel sem tűnik, viszont akkor tudnak igazán villogni a többiek (irányító, futók), de ha nem jön össze a blokkolás, akkor egyértelműen rajtuk úszik el a játék. Ők az amerikaifutball csendes jómunkásemberei.

Milyen az ideális támadó-falember? Először mindenkinek a nagy méretek jutnak eszébe, és bár a fizikai adottságok tényleg fontosak, én nem ezt emelném ki. Az én véleményem szerint ezen a játékosoknak kell az irányító mellett a legnagyobb játékintelligenciával, tudással rendelkezni. Természetesen nagyon fontos a fizikai felépítés. A nagy méretek ellenére gyorsnak, erősnek kell lenniük. A jó mozgás-koordináció és állóképesség elengedhetetlen.

Mielőtt belemennék a lépésekbe, a blokkolási sémákba (azt majd egy későbbi posztban), pár dolgot nagyon fontos tisztázni. Két lényeges elem nélkül egyszerűen nem fog jól működni a támadófalunk. Az egyik a helyes alapállás, a másik, még fontosabb, az elméleti tudás. A támadófalnak ÉRTENIE kell a játékot. Miért az az offense stratégia, ami, hogyan működnek az egyes playek, milyen stratégia alapján játszanak az ellenfél védői, milyen tendenciái vannak, miket lehet leolvasni a defense-ről és ahhoz képest hogyan kell módosítani a behívott játékot, hogy működjön?

Nézzük az alapállást.

Alapállás szempontjából két fajtát különböztetünk meg. A két- illetve három pontos alapállást. Itthon a legelterjedtebb a hárompontos (fotó: Boros Imre).

A hárompontos támadó fal alapállás:

- a két láb és a külső kéz érinti a talajt

- a lábfejek vállszélességben, párhuzamosan, előre mutatnak

- külső (labdától távolabbi) lábfej kicsit hátrébb (max. egy lábfej) - ezt többféleképpen is tanítják, én ezt preferálom

- külső kézzel érinti a játékos a talajt, előrébb, mint a belső láb, kicsit beljebb, mint a külső láb, tenyér nyitva, az ujjain támaszkodik, a könyök enyhén behajlítva

- fontos a súlyelosztás, úgy kell beállni, hogy a játékos súlypontja elől legyen, de ha elveszi a támaszkodó kezét a talajról, ne bukjon előre

- a két sarok nem érinti a talajt

- térdek behajlítva, ne legyenek szélesebben, mint a csípő

- a szabad kéz a térden vagy amellett pihen, mindenképpen lazán, szintén nyitott tenyérrel, a könyök a térden kívül

- vállak párhuzamosak a Line Of Srimmage-dzsel (LOS)

- a hát egyenes, legjobb esetben párhuzamos a talajjal

- a fejet fel kell emelni, tudni kell oldalra fordítani, látni kell az ellenfelet

 

A kétpontos támadó fal alapállás:

- csak a két lábfej érinti a talajt

- a lábfejek vállszélességben, a külső láb kicsit hátrébb (max. egy lábfej), a két sarok nem érinti a talajt

- térd behajlítva, tulajdonképpen mintha le akarna ülni

- a hát egyenes

- a felsőtest kicsit előredöntve, hogy a súlypont előre kerüljön

- a fejet fel kell emelni

- a két kéz a combokon pihen, nyitott tenyérrel

Ezek azok az alapok, amit minden offense falembernek el kell sajátítania. A stabil alapállás elengedhetetlen a mozdulatok, lépések és blokkok megfelelő végrehajtásához. Mint említettem, itthon a hárompontos a jobban elterjedt. Fontos, hogy a falemberek beállása mindig ugyanolyan legyen, a védelem ne tudjon tendenciákat (futás-passz) leolvasni a testtartásból, lábak, kezek elhelyezkedéséből. Alapvetően a hárompontos beállást futójátéknál, míg a kétpontost passzjátéknál részesítik előnyben az amerikaifutball hazájában.

Ha ezeket megtanulta az offense falember reménység, akkor lehet nekiállni a lépések kérdésének, de erre majd egy következő posztban tudok sort keríteni.

Természetesen ezeket az alapállásokat sokan sokféleképpen tanulták, tanítják. Nyilván nem az általam leírtak a kizárólag helyes pozíciók. Ha valakinek van hozzáfűznivalója, csak bátran.

3 komment

Címkék: alapok amerikaifutball offense fal

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr251629879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tightend 2010.01.11. 10:25:10

Kétpontosban a külső láb hátrébb lehet, mint a hárompontosnál. Ugye jobbára zsebet akar belőle csinálni emberünk és hátrafelé indul, emiatt célszerűbb a másfél lábfej, főleg az OT-nél. Persze ilyet inkább USA bajnokságokban látsz, mivel ott dívik a spread, de jól megfigyelhetően lényegesen hátrébb rakják a külső lábfejüket.

Egyébként tetszik a post.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2010.01.11. 15:32:21

@Tightend: teljesen igazad van. az óperencián túl sokkal jobban igazítják a fal beállásokat és felállásokat a playekhez. kedvencem, ahol csak a center lóg ki a sorból, a többiek egy vonalban egy lépéssel hátrébb.

Tightend 2010.01.11. 21:00:52

@playcaller: Azért a mindig 4 pontosban felálló fal se rossz.
süti beállítások módosítása