Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2009.12.07. 13:00 playcaller

Kéne egy kiírás

Kéne egy kiírás. 2010. évi bajnokságokról szóló. Nálam már december 7. van. Megnéztem a szövetség kommunikációs csatornáit (mafl.hu és mafsz.org), amik elérhetők számomra, de semmi infó. Gyanítom, lesz jövőre is amerikaifutball Magyarországon, de kérdés, hogy hogyan fog zajlani.

Persze nem vagyok nagyon elveszett ember, ezért gondoltam körülnézek máshol is. A Zala Predators oldalán írták, hogy volt egy megbeszélés a csapatok között a jövő évi bajnokságokról. A cikk még a pénteki megbeszélés előtt született, így ott csak az előzetes elképzelésekről írtak. Az nfl.hu vonatkozó fórumán, na, itt már találtam némi használható információ morzsát, bár nem sikerült sok mindent összeraknom belőle. Aki többet tud, az majd úgyis helyesbít vagy kiegészít.

Úgy néz ki, hogy volt egy szavazás, ahol a csapatok egy, az osztrák junior rendszerhez hasonló lebonyolítást szavaztak meg. Az osztrák junior bajnokság a kiemelés elvén alapul. Az előző évi bajnokság első három helyezett csapata egy úgynevezett felsőházban egymás ellen játssza alapszakasz mérkőzéseit. Két hazai és két idegenbeli mérkőzés. Ez alapján kialakul egy sorrend közöttük. Mind a három csapat bejut a rájátszásba. Hozzájuk társul a rájátszásra az alsóház legerősebb csapata. (Idén pont ez az alsóházi csapat, a Swarco Raiders nyerte meg a végén a junior bajnokságot.) Tavalyi remek szereplésének (bronzérem) köszönhetően 2009-ben A Budapest Wolves juniorjai a felsőházban játszották az alapszakaszt, biztos résztvevői voltak a rájátszásnak. (Hozzá kell tenni, nem sok sikerük volt idén Ausztriában.)

Ha jól értelmezem a hozzászólásokat a fórumon, akkor a magyar csapatok ennek a lebonyolításnak szavaztak bizalmat. Valamilyen megoldásra szükség volt. A Titans visszalépett a Div. I-től az idei szezon után, a Tigers-t pedig kizárták a Div. I-ből az indulási feltételek megsértése miatt (nem indítottak junior csapatot). Ezzel háromra csökkent a Div. I-ben indulási joggal rendelkező csapatok száma: Cowboys, Wolves, Sharks. A Div. II. győztese, a Dunaújváros Gorillaz nem akart felkerülni az első osztályba, gondolom az edzőproblémák miatt (Grátz Vilmos őket is és a Sharks-ot is). Három csapattal viszont a hatályos törvények alapján nem lehet első osztályú bajnokságot kiírni.

(A korábbi állapotok alapján a lehetséges lebonyolítással kapcsolatban jó ötleteket vet fel az amerikaifutball.hu is, érdemes elolvasni, ha még valaki nem tette volna meg.)

Erre megoldás lett volna, hogy a szövetség felajánlotta az idei Div. II-es csapatok számára, hogy indulhatnak az első osztályban jövőre. Senki nem vállalta. A Tigerst, a Titanst és a Gorillazt nem is kérdezték. Ők lemondtak indulási jogukról, illetve elveszítették azt. Gyanítom, a másodosztályban szereplő csapatok a feltételek miatt nem vállalták az első osztályban a szereplést.

Így viszont nem lesz első osztály a magyar amerikaituballban 2010-ben.

Innentől homályosak a részletek. Feltételezem a csapatok összedugták a fejüket, hogy mi legyen, és szavaztak, hogy akkor átalakítják a bajnoki rendszert a fent említett kiemelés-elvűre. Olyat is olvastam, hogy a Tigerst mégiscsak bent akarták tartani, hogy el lehessen indítani a Div. I-et mégis. Ők viszont nem vállalták, mert... Nem is értem.

Bruce a következőket írta az nfl.hu-n: "Egyébként felajánlották a Tigersnek a régi rendszerű DIV I-ben való indulást is, hogy meglegyen a minimálisan 4 csapat amivel kiírható lenne a bajnokság. De ezt visszautasította a Tigers, mivel nem volt még kész versenynaptár és kétséges volt számukra, hogy tavasszal játszanak e meccseket. Mindenesetre nem mondtak igent ebben a formában."

Köszönet az infóért  Bruce-nak.

Tehát egy, a szabályok szerint kizárt csapatnak felajánlották, hogy sebaj, indulj el mégis. Már feltéve, hogy a kizárás tényleg megtörtént, ez elég érdekes szituáció. Ennek ellenére a Tigers nem akar mégsem indulni, mert nem tudja a versenynaptárt. Nos, szerintem most sem tudja, hogy nem indult. Nem akarok ítélkezni, nem hallottam a pontos indokot, így nagyon kíváncsi lennék, de ez egy érdekes történet.

Szóval a terv egy alsó- és felső házból álló Div. I., az idei Div. III-ból pedig Div. II. lenne jövőre.

Nem feltétlenül elvetélt ötlet, bár vannak gyenge pontjai.

1. Vajon van-e értelme a 3 legerősebb csapatnak egy olyan bajnokságban részt venni, ahol négymeccses az alapszakasz bajnokságban részt vennie, úgy, hogy ráadásul azt a négy mérkőzést is egymás ellen játsszák? Az idei is ilyen volt, de ott legalább mindig más volt az ellenfél. Valószínűleg egy külföldi bajnokságban többet tudnának fejlődni. (Bár Ausztriába már nem nevezhetnek, lekéstek róla, ha jól tudom, ott már van talán jövő évi versenykiírás.)

2. Van-e értelme a gyengébb (idei Div. II.) csapatoknak belemenni egy ilyen jellegű kiírásba? A nagyok nem akarnak a kicsikkel játszani, a kicsiknek akkor mi szükségük a nagyokra? Ha másodosztály maradna másodosztály, akkor több csapat is elmondhatná magáról, hogy bejutott a rájátszásba, elődöntőbe, döntőbe, ők a Div. II. legerősebb, második legerősebb csapatai, feljutnak, stb. Így viszont egymás közt játszanak, a legerősebb közülük bejut a nagyok közé a rájátszásba. Tehát lejátszanak egy Div. II-t rájátszás nélkül, de csak a tabella első helyezettje játszhat tovább. Kicsit úgy érzem, hogy itt inkább a Div. I-nek van szüksége a Div. II-re.

Véleményem szerint ez csak átmeneti megoldás lehet, hosszútávon nem működne.

Sok egyéb kérdés is felmerült bennem, de mind a lebonyolítás függvénye. Ki lehet ezt találni jól, de azért sürget az idő. Nem csak Magyarországon játszanak bajnokságot jövőre, lesz EFAF Challenge Cup és CEFL. Még ott sincsen semmilyen versenynaptár. Sűrű lesz kiírásokban a következő pár hét. Januárban már tudni kéne a csapatoknak, milyen évre készüljenek, mikor, milyen mérkőzések várhatóak. Ez szakmai szempontból nagyon fontos, de nem elhanyagolható az anyagi része sem. Sőt, már most tudni kéne, hogyan tervezze a csapat jövő évi költségvetését. (Feltételezem, minden csapat csinál.)

Alapvetően talán ez a legrosszabb, a bizonytalanság, és ez biztos nem tesz jót a hazai focinak. Megértem a Tigerst, ha nem tudja eldönteni, mit akar csinálni jövőre, hiszen semmit nem tudni a jövő évi kiírásról; hány mérkőzést játszanak a csapatok, tavasszal vagy ősszel, mik lesznek a feltételek (nevezési díj, junior csapat)?  Ugyanebben a helyzetben van a többi csapat is. Itt visszatérnék Rácz László belinkelt írására. Sajnos a jelenlegi helyzetben az egyetlen, ami nem tűnik megvalósíthatónak, az egy hosszú távon is jól működő életképes rendszer felállítása. Pillanatnyilag szerintem sem idő, sem megfelelő összhang nincs. Talán a Div. III-as csapatoknak a legkönnyebb, náluk nem sok minden változik, maximum két-három új csapat (Raptors, Hurricanes, Eagles) plusz egy kieső, a Miskolc Steelers csatlakozik hozzájuk.

A megoldás biztos nem egyszerű. Első osztályt indítani kell. Alapvetően a következők a  lehetséges elképzelések most:

1. Fel kell tölteni a jelenlegi keretet úgy, hogy elindulhasson az első osztályú bajnokság (minimum 4 csapat kell)

  • teljes Div I. és Div. II. összevonás
  • összevonás, de kiemeléssel (osztrák minta)
  • ha nem megy az összevonás, fel kell vinni egy vagy két csapatot a Div. II-ből az első osztályba

2. Ha a hármak (Sharks, Wolves, Cowboys) nem akarnak gyenge csapatokkal játszani, és nem indulnak esetleg itthon, akkor egyszerűbb a képlet, a Div. II-ből egy az egyben lesz Div. I.

Kíváncsian várom a fejleményeket és természetesen a tájékozottabbak hozzászólásait. Emellett szavazz a szerinted jó elképzelésre az aktuális szavazáson.

4 komment

Címkék: mafl amerikaifutball divízió1 divízió2

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr31579060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donjohnson 2009.12.08. 13:22:57

Ha jól tudom ez még nem végleges verzió, ergo még variálhatnak rajta.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2009.12.08. 14:13:25

én is úgy tudom, hogy nem végleges, de ez a vezérfonal, ha jól értem.

DPO 2009.12.09. 00:19:35

Szívesen a választ, de amúgy is mára volt időzítve ;)
süti beállítások módosítása