Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2009.11.16. 13:42 playcaller

Belichick kockáztatott és vesztett

Tegnap este az amerikaifutball egyik legnagyobb összecsapásának számító mérkőzését játszották le. Az Indianapolis Colts fogadta a New England Patriots csapatát. Az AFC, de talán az NFL utóbbi évtizedének legnagyobb rivalizálása az övék, és minden alkalom, amikor találkoznak, végletekig kiélezett és drámai játékot hoz.

 


Nem történt ez másként tegnap este (magyar idő szerint ma hajnalban) sem. A Pats egy színvonalas meccsen 17 pontos előnyét adta el az utolsó percekben. Ami végleg megpecsételte a sorsukat az egy azóta heves vitákat kiváltó vezetőedzői döntés volt.

Miután a Colts nagy hajrában 6 pontra megközelítette a Hazafiakat, Belichick több vitatott döntést is hozott. 2:23volt még hátra, amikor a Hazafiak visszakapták a labdát. A Colts már csak egy időkéréssel gazdálkodhatott. A Patriotsnak már csak egy egyszerűnek hangzó feladata volt, lepörgetni az órát. Ehhez mindenképpen first downt kellett elérniük, De ez nem sikerült, sőt még két időkérést is elhasználtak, ezzel is a Manningéket segítve. Miután 3 kísérletből nem sikerült 10 yardot megtenni, a saját 29 yardosuknál Belichicknek két választása volt: vagy puntol és ezzel Manning kezébe adja a TD drive lehetőségét, vagy nekimegy 4. és 2-nek, ami ugyan nem kivitelezhetetlen, de nagyon kockázatos.

A döntése már tudható, mint a címben is írtam, kockáztatott és vesztett. Nem jött össze a kísérlet, és ezzel a Colts nagyon jó pozícióból következhetett. Manning élt a lehetőséggel, és okosan pörgetve az órát, TD passzt adott Reggie Wayne-nek 13 másodperccel a lefújás előtt, ezzel bebiztosítva egy pontos győzelmüket. A mérkőzés végeredménye így lett35:34 a Coltsnak.

A döntést sokan kritizálják, de abban is sokan egyetértenek, hogy az adott helyzetben jó választás volt, utólag tűnik csak rossznak (bár ez az egyetlen dolog, ami számít). 1:57 másodperccel a vége előtt Manningnek adni a labdát, biztos öngyilkosság. A kritikus play előtt a Patriots 12 próbálkozásból 6-szor csinálta meg a first downt a negyedik kísérleteknél, ami 50%-os mutató, ezzel a 12. helyen álltak az NFL-ben, a Colts defense pedig csak 50% -ban tudta megállítani ezeket a kísérletek (10-ből 5-ször sikerült az ellenfeleknek), tehát ezek nem rossz előjelek. Abszólút 50-50 százalék. Ha sikerül, biztosan zsebben a győzelem. Véleményem szerint jó döntést hozott, bár a két időkérés használata talán nem volt jó döntés, mivel ezzel mindenképpen a Coltsot segítette.

A témáról bővebben angolul itt olvashattok:

NFL.com

Patriots home

NFL Gridiron Gab

ESPN

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika patriots nfl new england patriots amerikaifutball afc indianapolis colts colts

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr591529186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása