Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.02.02. 11:20 playcaller

Olvasnivalók a mai napra - 2010.02.02.

Kezd végre kicsit felpörögni a téli magyar amerikaifutball állóvize, ami talán nem is volt annyira állóvíz. Bár nem sokat hallattak magukról a csapatok, talán éppen ezért, újra reflektorfénybe került a szövetség. A posztban a legújabb hazai hírek és egy rövid összegzés az elmúlt hónapok eseményeiről azoknak, akik esetleg téli álmot aludtak volna.

Az egész a december 4-i csapatgyűléssel kezdődött, ahol megszavazták az egyesületek a Div I. és Div II. összevonását. A megbeszélésen már részt vett a MAFSZ újonc tagja, a Békéscsaba Raptors, akik 2009.10.21-én nyertek felvételt a szövetségbe. Akkor még két formáció várt tagfelvételi kérelmének elbírálására: az Eagles American Football Team (nem biztos, hogy ez a hivatalos nevük) és a Budapest Hurricanes Amerikai Football Kft. Ekkor már tartott egy ideje ezeknek a csapatoknak a vesszőfutása, az Eagles-nek a Cowboys-zal, a Hurricanes-nek a Wolves-zal volt némi félreértése és emiatt elhúzódott a csapatok felvételi kérelmének elbírálása. Hogy aztán pontosan mi is történt, nehéz kitalálni, hiszen hivatalosan semmit nem kötöttek a nyilvánosság orrára. Az Eagles valószínűleg elhárította az akadályokat, mivel nevük szerepelt a Div II-ben indulni jogosultak névsorában (a kiírás első verziójában). A Hurricanes-t viszont valószínűleg elutasította a MAFSZ, hiszen nem voltak rajta azon a listán, illetve a február végi közgyűlésen pont arról kell döntenie a csapatoknak többek közt, hogy felveszik-e őket a tagok közé.

Január elején megjelent a várva várt kiírás és pontosan az történt, amire számítottam (és gondolom, sokan mások is), kicsit elkapkodott összetákolt munka sikeredett, melyet egy héten belül meg kellett változtatni. Még a módosított változat is rengeteg vitát gerjeszt. Elég csak néhány pontot sorolni: 17. betöltött életév, átjátszás korlátozása, nem tisztázott anyagi feltételek, stb.

Így érkezett el január második fele, amikor is kiderült, hogy a Pécs Gringos nem tudja vállalni az induláshoz szükséges feltételeket és ezt az évet minimum kihagyják. Remélem sikerül pályára állítaniuk az egyesületet és a jövőben visszatérnek. Eközben már zajlottak a IV. Cellect Aréna Kupa előkészületei. Napról napra változott a résztvevő csapatok névsora, ezzel szemben a kiírás, ami talán véglegesnek tekinthető csak pár napja (tegnap este) jelent meg illetve a szabályok is kicsit későn lettek kommunikálva. Borítsunk fátylat a döccenőkre, pár nap már csak és itt a tél egyik nagy eseménye.

Vasárnap (2010.01.31.) lejárt a magyar bajnokságokba történő nevezés határideje, addig kellett ugyanis beérkeznie a szövetségbe a jelentkezéseknek. Pár nap múlva talán megtudjuk, kik is indulnak végül.

Ezek csak az itthoni történések. EFAF Challenge Cup és CEFL ügyben is történt pár dolog. Az ECC-be törökök is érkeztek, ami igazán megnehezítheti a magyar résztvevők helyzetét (Cowboys, Sharks) főleg anyagilag. Feltéve, hogy egyáltalán indulnak. Olyat is hallottam, hogy egyik csapat sem indul végül az ECC-ben. A CEFL Budapesten tartott egy megbeszélést január 23-án, ott sem végleges még a versenynaptár, de ahogy hallottam, nagyrészt tavasszal akarják lezavarni mérkőzéseket. A legutóbbi, a CEFL honlapon megjelent cikk szerint nem indul idén sem a Zagreb, sem a Gladiators, öt csapat küzd egymás ellen, nincsenek csoportok, 8 alapszakasz mérkőzés lesz. Emellett beindítja a CEFL a Wild Card Cupját, ahol valószínűleg a Blue Devils és az Istanbul Cavaliers (már megint a törökök) csap össze.

A fentiekből is látszik, válság van...

Akkor végül, de nem utolsó sorban nézzük a hazai amerikaifutball aktualitásait:

- sikeres try-outot zárt a Titans szombaton, január 30-án. összefoglaló itt, és egy kicsit ömlengős írás a Titán életérzésről itt és itt.

- amíg el nem felejtem, most már talán végleges az aréna kupa versenykiírása.

- try-outot tart a Wolves február 16-án és 18-án, a hosszú és talán fellengzős felhívást a honlapjukon találjátok

- a Cowboys részéről szokás szerint semmi nyilvános információ nincs, de az talán érdekes, hogy nem biztos, hogy indulnak az EFAF Challenge Cupban. Tényleg, most jövök rá, hogy idén még nem is jelentek meg semmilyen bombasztikus hírrel (lásd tavaly: Wally English, amerikai irányítók egész sora)

- ahogy nézem, újra megújult a Sharks honlapja

- a Gorillaz honlapja is megújult, szerintem nagyon pofás lett, főleg hogy a Gridiron Blog is megtalálható a linkek között. Köszönöm

- január 24-én csapatgyűlést tartott a Debrecen Gladiators a fontosabb információkról összefoglaló itt, és megjelent egy hasznos cikk is a téli, szabadtéri edzéssel kapcsolatos tudnivalókról. Érdemes elolvasni.

- a Steelers oldalán megjelent egy cikk a közeljövő terveiről és az elmúlt időszak eseményeiről. Ebben jelent meg, hogy február 10-én tartják éves közgyűlésüket.

- a mafl.hu hírt ad a Predators újabb évadzárójáról

- betegszoba.hu-n egy rövid, de érdekes a cikk a stoplis és műfű kapcsolatáról, térdszalagra gyakorolt hatásáról. A vizsgálat európai focira vonatkozott, de minket is ugyanúgy érint.

Természetesen nem lehet elmenni az egyik legfrissebb interjú mellett sem. A mafl.hu-n megjelent egy terjedelmes interjú Tóth Lászlóval, a MAFSZ Elnökével, amiben az elmúlt időszak és a közeljövő változásait és hátterüket fejti ki. Az Elnök Úr felvázolja a főbb változásokat, a jelenlegi szervezeti felépítést, illetve többször hangsúlyozza az IEB létrehozásának szükségességét. Lacza talán készít róla képregényt, én most nem kommentálom.

További szép napot mindenkinek.

(Ja, és szavazzatok! Az előző szavazás szerintem szépen sikerült, a következő napokban nagyon komolyan kielemzem és elétek tárom az eredményt.)

1 komment

Címkék: hírek wolves mafsz gorillaz raptors titans cefl cowboys sharks gringos predators miskolc steelers hurricanes arena kupa budapest eagles debrecen gladiators efaf challenge cup

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr171721990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása