Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2011.01.26. 09:00 playcaller

Heti jegyzet

Elmélkedés éppen aktuális ügyekről.

  • AFA
  • MAFSZ díjak
  • megjegyzések a Divízió I. versenynaptárához
  • Super Bowl
  • szavazás
  • bónuszvideó

 

olvasd el a tovább-ra kattintva

Már múlt héten írtam az AFA-ról, szerencsére azóta írt más is, sőt, oknyomozott. A Pro Football Magazin oldalán megjelent cikkben Szilvásy György online főszerkesztő feszegeti a kérdőjeleket a program körül. A sok kérdés jogosnak tűnik, mivel az eddig megjelent cikkek és interjúk csak azt írták le, hogy nagyon jó lesz ez az iskola/akadémia, külföldi edzők, draft, profi foci, stb., de nem sok konkrétumot találtam én sem. Úgy látom, más sem, hiszen ezen a héten hétfőn a szövetség elnöke is úgy találta, hogy nem sok szakmai programot látott és egy határozatban visszavonta az akadémia támogatását (lásd alább). Kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a vége. Mindenesetre az AFA nem nagyon zavartatja magát, kedden a hivatalos honlapján (egy blogon) megjelentetett egy cikket, melyben megválaszolják az eddig felmerült kérdéseket. Úgy látszik, tőlük senki nem kérdezte a szakmai programot.

Most akkor hogy is lesz ez? Indul egy évfolyam egy iskolában, ahol sok amerikaifutball edzésük lesz? Az biztos, hogy ez nagyon jó dolog és támogatandó. Valamiért azonban a szövetség úgy látszik, nem bízik az ügy szakmaiságában. Ez azért is érdekes, mert a profootballos cikkben megemlítik Lee Hlavka nevét, mint felkért óraadó tanárt. A cikk utóéletét látva a hangsúly a "felkért"-en lehet. Az AFA oldalon található "kérdezz-felelek"-ben nem említik a nevét.

Ez érdekes történet lesz.

AFA támogató nyilatkozat visszavonása - 20110124

Úgy látom, ez a dokumentum sem látott helyesírás ellenőrzőt. Azt hittem, ezen már túl vagyunk.

Visszatérve a témához, a nagy kérdés továbbra is az, hogy lesz-e ebből az amerikaifutball akadémiából valami vagy sem? Én alapvetően optimista vagyok, de mintha ez a kezdeményezés több sebből is vérezne. Ez talán még nem is lenne önmagában baj, hiszen ez egy úttörő próbálkozás. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy fiataloknak és az ő szüleiknek kell akár egy egész életet meghatározó döntést hozniuk az akadémiával kapcsolatban. Amennyire jól elsülhet ez a dolog, annyi kárt is okozhat pár fiatalembernek. Éppen ezért fontos a jó és megfelelő előkészítés. Mivel nem látok rá, ezért nem akarom magát a szakmaiságot megkérdőjelezni, de intő jel lehet a MAFSZ kihátrálása.

 

Megjelentek kedden az idei különböző MAFSZ díjak. A díjtáblázatot is beillesztem, hátha nem látta valaki. Nem vagyok tisztában vele, hogy növekedtek-e a díjak 2010-hez képest, egy tájékozottabb olvasó bekommentelhetné, előre is köszönöm. A pénz mindig kényes téma, főleg, ha fizetni kell.

2011. évi MAFSZ díjak

 

Emellett megjelent egy táblázat is, aminek a funkciójára még nem jöttem rá teljesen, de lehet, csak azért, mert elég késő van már (éjszaka írtam). Itt letölthető az is.

Mindig ennyit fizettünk a bírókért? De nem sajnálom tőlük, legalább valaki keres is az amerikaifutballal itthon.

 

Hétvégén elkezdtem egy szezon előtti Div. I. erősorrendet összerakni, de még nem tudtam  befejezni és kiposztolni ide, mivel a munkám elveszi minden időmet. Azért hoztam fel, mert már többször is átfutottam a párosításokat és feltűnt egy-két érdekesség. Már a sorsolás után is említettem, hogy a Gorillaznak várhatóan könnyű szezonja lesz, de csak most esett le, hogy tényleg könnyebb, mint a Rebels-nek és a Tigers-nek. Az erősorrenddel foglalkozó posztban majd még kitérek erre.

Ami még furcsa és mindenképpen szerencsétlen, hogy a sorsolás folytán néhány csapat rosszul járt a hazai mérkőzéseikkel. A legpechesebb a Zala Predators, nekik a szezon elején 4 hét (március 13. - április 2.) alatt lezajlik mind a három hazai mérkőzésük a kiírás szerint. Meg kell hagyni, a nyíregyháziak sem jártak sokkal jobban. Ők április 23-án búcsúznak a hazai pályától, bár feltehetőleg csak az alapszakaszra. Nem várható, hogy megdöntik a nézőrekordokat ezek a meccsek. Ez talán a Nyíregyháza Tigers esetében különösen kellemetlen, hiszen bajnoki ezüstérmes a csapat, így talán a tavalyi jó szezon után még több hazai szurkoló ment volna ki jó időben az otthoni meccsekre. Ha jó idő is lesz, könnyen lehet, hogy márciusban a csapatok még csak dagonyázhatnak a sárban, már feltéve ha akad egyáltalán alkalmas pálya. Tavaly több helyen is gondok voltak a rendes füves pályákkal még április-májusban is. Ez az időjárás- és pályaminőség tényező több helyen is gondot okozhat a szezon elején. A legjobban, ilyen szempontból, a Békéscsaba Raptors járt, a három hazai találkozójuk májusban és júniusban lesz.

 

Super Bowl XLVNem lehet elmenni szó nélkül a hétvégén lezajlott NFL konferencia-döntők mellett. Számomra a papírforma jött be, nagy múltú csapatok összecsapása lesz az idei Super Bowl. Nem nagyon tippelnék a győztesre, vannak nálam sokkal jobban hozzáértők, de szoros mérkőzésre számítok, ahol természetesen a jobb fog győzni. (Na, jó, mégis tippelek, szerintem a Pittsburgh viszi haza a Lombardi trófeát.)

Szerintetek ki nyeri a XLV Super Bowl-t?

 

 

Ha már szavazásnál tartunk, Dan Connolly punt visszahordását tartottátok 2010 legjobb play-ének. Sajnos. Nekem a Polamalu ugrása tetszett a legjobban. Mindkettőt megnézhetitek egy korábbi posztomban.

A jelenleg is futó szavazás, amelyben a HFL létrehozása felől szavazhattok, - sajnos nem dönthettek, - egyelőre a HFL mellett állók nagy többségét mutatja. Volt valaki, aki rávilágított a szavazás hiányosságára és az egyéb válaszban kiegészítette még egy lehetőséggel: "Legyen, de nem most.". Kezdek én is egyetérteni vele.

Még nem zárult le a szavazás - oldalt található - , aki még nem tette, szavazzon bátran!

 

Következzen az eheti extra pont. Azt hiszem nem is nagyon lehet kérdés, hogy a konferencia-döntők legnagyobb játéka B.J. Rajihoz, az NFL-ben második évét töltő 153 kg-os NT-hez fűződik. A Green Bay Packers 24 éves védőfal játékosa zónázott és ha már ott volt, le is szedte és TD-re visszahordta Caleb Hanie passzát. Az örömtánc - megfizethetetlen.

 

Mindenkinek további jó hetet, ha minden jól megy, még jelentkezem a Div. I. erősorrenddel.

1 komment

Címkék: vélemény video szavazás super bowl versenynaptár mafsz gorillaz amerikaifutball afa predators hfl

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr452613518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

playcaller · http://gridiron.blog.hu/ 2011.01.27. 18:03:45

látom, nagy a Green Bay fölény, de szerintem azért lehet a Steelers a befutó, mert a Chicago is meg tudta szorítani a GB-t, pedig nem nagyon volt offense-e. A Steelers-nek meg van valami és talán egy kicsit jobb defense-e is.

Bár az igaz, hogy a GB-nek papíron sokkal jobb offense-e van és a D sem elhanyagolható.
süti beállítások módosítása