Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.08.23. 16:30 playcaller

Nyári szünet után

A nyári szünetnek nemsokára vége, újra beindul a Div. I.. Nyár eleje óta nem jelentkeztem, igyekszem pótolni a következő hetekben a lemaradást. Az alábbi posztot még nyár elején, az utolsó meccsek és a szövetségi közgyűlés körül kezdtem írni. Szerencsére nem nagyon tudtam azóta befejezni. Szerencsére, mert volt elég dolgom nyáron, tudtam nyaralni, pihenni sokat, őszintén szólva nem is nagyon tudtam focival foglalkozni.

Remélem lassan visszarázódom a régi kerékvágásba, amint tudok posztolok.

Bár eltelt a poszt írásának kezdete óta kb. másfél hónap, a témák aktualitása nem sokat változott, így nagyjából eredeti formájában hagyom meg ezt a szösszenetet.

A tovább után olvasható a bejegyzés.

Lassan beköszönt a nyári uborkaszezon a magyar amerikaifutballban. A Divízió II-nek pár hete már vége, a Divízió I. nyári szünetre vonul. A nemzetközi sorozatokban szereplő Sharks, Cowboys és Wolves szép sorban elbúcsúztak a további küzdelmektől (sajnos). Ez a pihenő megfelelő alkalom a csapatoknak, hogy kielemezzék a tavaszi idényben nyújtott teljesítményüket. Ez persze lehetőséget nyújt nekem is, hogy kicsit áttekintsem, mi is történt, hogy is áll a magyar amerikaifutball.

 

Divízió I.

Nagyon cinikusan azt mondhatnám, hogy mindenki megmondta előre, hogy nem fog működni a dolog. Azonban ez így nem igaz. Az első osztály működik, hétről hétre zajlanak a meccsek, de majdnem feleslegesen. Nem esnék abba a hibába, amit sokan elkövetnek, hogy mindezért csak a szövetséget hibáztassam, hiszen ha jól emlékszem, tavaly a csapatok találták ki és szavazták meg az alsó- és felsőházas rendszer bevezetését, majd amikor a győriek (szerintem helyesen) úgy döntöttek, hogy kimaradnak ebből a komolytalan felállásból, összedőlt a rendszer, és kényszerhelyzetben született meg ez a csoda, amiben most iszapbirkóznak a csapatok. Ez a küzdelem ráadásul nem is túl látványos. Már többen, több helyen hangott adtak annak a véleményüknek, hogy újra több osztályt kell bevezetni a hazai csapatoknak. Én is ebbe a táborba tartozom. Ennek így nem sok értelme van. Az a pár küzdelmesnek és szorosnak mondható mérkőzés, amit a közép- és kiscsapatok játszanak egymás ellen, pont elférne egy háromosztályos bajnokság közepében. Több ellenérvet is hallottam már:

 

- jó ez a kiscsapatoknak, mert csak a jobbaktól lehet tanulni

 

ebben többé-kevésbé igazuk van, de erre találták ki a barátságos/felkészülési mérkőzéseket. Ott nem gond 50-60-70 pontot kapni, de egy bajnokságban nem hiszem, hogy sokat tanulnának belőle a csapatok, edzők, játékosok, sőt... Még, ha mindenki tudja is, hogy a győztes sokkal jobb, azért például egy 60-0 elég demoralizáló lehet a játékosoknak. Arról már nem is beszélve, hogy ennek semmilyen sportértéke nincs. Egyik fél számára sem. Nem mellesleg pénzkidobás mindkét csapat részéről ilyen meccseket szervezni. Biztos van pár törzsszurkoló, aki szívesen kimegy ilyen mérkőzésre is, de kétlem, hogy ezzel bárki hatalmas szurkolótábort fogna magának.

 

- így legalább sok a mérkőzés, nem ugyanazokkal játszunk állandóan

 

csoda, hogy az osztrák csapatok léteznek. Értem én, hogy az ember szereti a változatosságot, azt már viszont kevésbé, hogy ha nem elsőosztályú a csapat, a játékosok nincsenek felkészülve a legmagasabb szintre, akkor miért jó lemenni a Wolves ellen például és kapni egy finom csapda-blokkot Pethő Feritől, vagy egy Cowboys elleni meccsen sok pontot kapni és még pár csonttörő tackle-t is Gögétől. Amíg nincsen magas szinten felkészítve a játékosok, addig az ilyen találkozók mindkét félnek komoly sérülésveszélyt is jelenthetnek.

 

Talán jövőre rendeződik a helyzet. Idén már csoda nem várható, az első négy helyezett listája már szinte borítékolható (Wolves, Cowboys, Tigers, Rebels), a maradék 8 csapatból már csak 3 küzd a kieső illetve osztályozó helyért, azaz annak elkerüléséért. (A Titans már megszerezte a bennmaradást jelenthető egy győzelmét.)

 

Egy-két mérkőzést leszámítva továbbra is csak 30-40-50 pontos papírforma különbségű meccsek várnak ránk. A rájátszás izgalmasabb lehet, bár nem sokkal. A Rebels-nek nem sok babért jósolok, az egyetlen nagy kérdés, hogy meg tudja-e fogni a Cowboys a Wolves-t a döntőben. Már amikor az első osztály utolsó-utáni-utáni kiírása megszületett, akkor is csak az lehetett az igazi tétje a bajnokságnak:

    • Ki esik ki győzelem nélkül?

    • Rebels vagy Gorillaz jut a négy közé?

    • Bajnok marad-e a Wolves?

Az első kérdésre a válasz még nincs meg, a másodikra sajnos túl hamar választ kaptunk (már az első fordulóban), a harmadik pedig szerintem jelenleg még elég egyértelmű.

 

Ahogy írtam, talán jövőre minden más lesz és ki-ki újra a szintjének megfelelően küzdhet, elérhető célokért. Maradhat (illetve tényleg bevezetésre kerülhet) az alsó-felsőház rendszer esetleg komolyabb rájátszással. Ki kell emelni az 1.-4. helyezettet vagy az 1.-6.-ot. Továbbra is úgy gondolom, hogy kell a 3 szintű versenysorozat a magyar amerikaifutballban. Így azok a csapatok is kapnak célt, akik idén már a szezon elején tudták, hogy idén nekik nem sok lapot osztanak, nem lesz rájátszás, jó helyezés; csak az 6.-7.-8.-9. helyekért küzdhetnek. Azért nehéz elhinni, hogy ez motiváló, leszámítva talán a Jászberény Wolverines-t, akik idén kerültek be a felsőbb osztályba.

 

Az már csak adalék, hogy ilyen elnyújtott bajnokságnak nem sok értelme van. Ha már el akarjuk nyújtani, legyen kellő arányban mérkőzés mindkét részben. 2 hónap szünetet tartani azért, hogy utána még egy semmiről nem döntő meccsre kivonuljon egy-két csapat, nem jó. Hat hónap alatt hat mérkőzést lejátszani... Úgy gondolom, kicsit igazodni kéne a nemzetközi sorozatokhoz. Ha három osztály lesz a közeljövőben, akkor a két magasabbat lehetne tavasszal tartani, a legalsó osztály és a juniorok ősszel játszhatnának például.

 

Divízió II.

Ez a része szerintem jól működött a magyar amerikaifutballnak. Voltak szoros és kevésbé szoros küzdelmek, de szerintem ez elfogadtható a legalacsonyabb osztályban. Voltak izgalmas mérkőzések és bár a színvonal nyilván alacsony, láthattunk szépen fejlődő csapatokat, akik talán majd egyszer feljutnak. A Miskolc Steelers hozta a kötelezőt, ha meglovagolják a lendületüket, bekerülhetnek a felsőbb osztály középmezőnyébe és ott meg is kapaszkodhatnak. A Békéscsaba Raptors osztályozót játszhat ősszel, egyelőre kérdés, kivel kell megküzdeniük a feljutásért. Bárki lesz az ellenfelük, a csabaiaknak nem lesz könnyű dolguk. Ha nem is jutnak fel, az eredményük azért azt mutatja, hogy nem haladnak rossz irányba. Persze kérdés, mi lesz a szegedi idegenlégiósokkal ősszel illetve jövőre. Én személy szerint örülnék egy külön szegedi csapatnak, lehetne létjogosultsága egy akkora városban.

 

Jövőre csatlakozik a Budapest Hurricanes is a legalsó osztályhoz. (Rájár a rúd a kiscsapatokra, egy éve a Rebels, idén a Steelers, jövőre a Hurricanes.) Emellett még az idén nem indulók helyzete is kérdéses, milyen jogokat veszítettek el, vagy tartottak meg. Akár több csapattal is bővülhet így a másodosztály, remélhetőleg színesítve a versenyt.

 

Általánosságban véve hat mérkőzés ideálisnak mondható egy amatőr csapat számára, ez a mérkőzésszám tökéletes a másodosztályú csapatoknak. Ami mindenképpen hiányzik, az egy rájátszás.

 

Szövetség

Én nem követem annyira az eseményeket, így nem vagyok túl naprakész abban a témában, hogy akkor most mi is a státusza a MAFSZ-nak, szakszövetség-e vagy mi a szösz? Nem mondom, hogy nem is érdekel, de ezt számomra már nehéz követni. Azt azért látom, hogy más is nehezen tudja követni az eseményeket, így elég sok a "rendszerellenes" vélemény.

 

Mondhatnám, hogy nem sokára okosabbak leszünk pár kérdésben, hiszen július 23-án közgyűlést tart a szövetség. A napirendi pontok a következők, a mafsz.org szerint:

  1. MAFSZ alapszabály módosítása sportági szakszövetséggé válás miatt.

  2. Az Elnökség szakmai beszámolója

  3. Gazdálkodási, és a közhasznúsági jelentés elfogadása

  4. A Felügyelő Bizottság jelentése

  5. A 2010. évi szakmai és pénzügyi terv

  6. Vezető tisztségviselők megválasztása

Ami ebből érdekes, az az, hogy megint finomítani kell az alapszabályt a sportági szakszövetséggé válás miatt. Lesz megint szavazgatás és még pár új elnökségi tagot is kell választani. Gondolom ezt takarja részben a vezető tisztségviselők megnevezés. Az már csak hab a tortán, hogy a 2010-es szakmai- és pénzügyi tervről most beszél a közgyűlés. Tudok jó pár céget, ahol már elkezdődött a 2011-es pénzügyi év.

 

Hatalmas változásokra nem számítok, de bízom benne, hogy bekerül pár hasznos, hozzáértő ember az elnökségbe illetve megfelelő tisztségekbe. Aztán majd meglátjuk.

 

Szerencsére más területen is aktív a szövetség. Edzőtábort és nyílt edzést szervez. Az edzőtáborokat, elsősorban a felnőtt edzőtábort elég sok kritika érte. Részben jogosan. A felnőtt edzőtábort törölték is a programból az érdeklődés hiánya miatt. Jó látni, hogy itthon már mindenki tud amerikaifutballozni... Részben megértem a fanyalgókat, hogy a felnőttek nem kaptak volna amerikai edzőket (bár nem tudom, Lee Hlavka és Russ Molzahn minek számít?), de én még azt tanultam, más sportban is, hogy az a jó edzés, ahol tanulsz valamit. Ebből kiindulva, az edzőtábor sem lehetett volna olyan rossz, lévén mindig tud tanulni újat az ember. El nem tudom képzelni, hogy ne tanulnék újat, ha a fent említett két edző 50 méteres körzetemben van valahol, ráadásul egyszerre.

 

Nem akarok ítélkezni senki felett sem, amit leírtam, az az én véleményem, én így látom. Mindenki előtt szabad a választás. A részt vevő edzők színvonala nyilván nem olyan magas, mintha egy kicsit nyugatabbra mennénk, de muszáj leszünk ebből fejlődni. Vagy hívni kell sok amerikait. Ők biztos nem csak tackle-t meg labdaelkapást tanítanak.

 

A junioroknak nem marad el az edzőtábor, nem tudom, mennyien jelentkeztek, remélem sokan.

 

A nyílt edzések biztos érdekesek lesznek. Bár, ha ezekkel kapcsolatban is akkora az érdeklődés, mint a felnőtt edzőtáborral kapcsolatban, akkor nem sok minden lesz. Az mondjuk azért ciki lenne.

Mint fent említettem, ezt a posztot másfél hónapja, július elején kezdtem fabrikálni, így néhány dologban már okosabbak lettünk:

  • új/régi elnök és elnökségi tagok kerültek megválasztásra a közgyűlésen, nem tudom, történt-e egyéb fontos döntés
  • a nyílt edzések több-kevesebb sikerrel lezajlottak. Több sikernek a jó színvonalt tartom, kevesebbnek azt, hogy ahogy hallottam, olvastam, vidéken sajnos nem volt nagy a létszám
  • a junior edzőtábor is megvolt, bár nem nagyon olvastam visszajelzéseket, milyen volt

Ahogy a nyárnak is lassan vége, így szerencsére az uborkaszezonnak is. Végre kezdődik az NFL, - jó hír, hogy újra van ESPN America a UPC csatorna-kiosztásában, bár nem hiszem, hogy ezért benevezek a HD csomagra -, újra lesznek hazai mérkőzések, beindul a junior bajnokság is (bár van pár változás tavaly óta, ahogy Arius megírta). És persze el lehet kezdeni dolgozni, gondolkozni a jövő évi versenynaptáron.

1 komment

Címkék: vélemény mafsz divízió1 divízió2

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr662144233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böff 2010.08.24. 19:33:37

Még elfogadták az idei költségvetést és "szakmai tervet" is :) Mindkettő kifejezetten tanulságos.

"Nem esnék abba a hibába, amit sokan elkövetnek, hogy mindezért csak a szövetséget hibáztassam, ... amikor a győriek (szerintem helyesen) úgy döntöttek, hogy kimaradnak ebből a komolytalan felállásból, összedőlt a rendszer"

Ezzel kapcsolatban csak annyi megjegyzésem lenne, milyen "rendszer" az, amely egy csapat kilépésétől összedől? (valóban a többi kimaradt csapat nem osztott-szorzott végül is sajnos)

Jó kis poszt, grat érte.
süti beállítások módosítása