Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.06.22. 16:50 playcaller

Hét eleji jegyzet

Kedd délutáni eszmefuttatás aktuális ügyekről.

Elmarad az izgalmas végjáték a Divízió II-ben. Hétvégén eldőlt a végleges sorrend a másodosztályban, a hátralévő két mérkőzés már csak szépségtapaszt jelenthet a csapatoknak. A szombaton lejátszott Tata Mustangs - Budapest Eagles (15:6) mérkőzésen a fővárosiak vereségével eldőlt a második helyért folyó verseny és a Békéscsaba Raptors szerezte meg az osztályozót jelentő helyet. A Sasoknak a fiaskó többet jelent, mint hogy lecsúsztak a második helyről, az eredmény következtében egyből az ötödik helyre estek vissza és ezen már az sem javít, ha a záró fordulóban legyőzik a csabaiakat. A 2010. MAFL Divízió II. végső sorrendje: 

Divízió II.
Helyezés Csapat
1. Miskolc Steelers
2. Békéscsaba Raptors
3. Fehérvár Enthroners
4. Tata Mustangs
5. Budapest Eagles
6. Budapest Cowboys 2
7. Budapest Wolves 2

 

Ez a sorrend már nem változik, bármi is történik az utolsó fordulóban. Ettől függetlenül mind a négy csapatnak, aki pályára lép a másodosztály utolsó két mérkőzésén, szüksége van a győzelemre. A Raptors-nak meg kell mutatnia, hogy nem véletlenül kaptak jogot a wild cardra, a Miskolcon kívül mindeki másnál jobbak a Divízió II-ben, az Eagles-nek is kell a győzelem, hogy ők is, más is elhiggye, nem csak a két tartalékcsapatot tudják megverni. Az Enthroners elvileg sima meccsel zárja a bajnokságot a Wolves 2 ellen. A hétvégi egyfélidős meccs alapján (Enthroners-Cowboys 2, 42:0) nem lesz könnyű dolga a Farkasok második csapatának, hogy egy kis sikerélményt szerezzen. Az már csak érdekesség, hogy a másodosztályban a vidékiek maguk mögé utasították a fővárosi alakulatokat.

Azt hiszem a fenti tabella többé-kevésbé jól mutatja a csapatok erősorrendjét, bár én még mindig helytállónak tartom a május elején írt "power ranking"-emet. Annyit talán változtatnék rajta, hogy az Eagles-t és a Mustangs-t megcserélném. A Ferhérváriak szerintem továbbra is jobbak a Raptors-nál játéktudásban, de kevesebb a játékosuk. Az tényleg jó kérdés, hogy mi lesz a békéscsabaiakkal jövőre, ha nem lesznek náluk a szegediek, meg tudják-e vetni a lábukat a Divízió I-ben?. (Bármilyen kevés szegedi is volt náluk idén, biztos, hogy csak hozzátettek a csabaiak játékához, nem elvettek.) Persze ehhez előbb meg kell nyerni az osztályozót is.

Köszönöm az aktív részvételt a szavazáson. Mint oldalt látható, a nem reprezentatív szavazáson a többség jól tippelt, és a Raptors-t választotta a második helyre befutó csapatnak. Újabb szavazás nemsokára.

A Divízió I. is túl van már az alapszakasz felén, legalábbis a csapatok nagyrésze, így lassan ott is körvonalazódik a valós erősorrend. A Pro Football Magazin online kiadása közzé is tette saját véleményét, amivel szerintem többségében egyet lehet érteni. Nekem egyedül a második hely kérdéses. Az alapszakasz végén valószínűleg a pontkülönbség fog dönteni a Cowboys és a Tigers között. Így, hogy nem játszanak egymás ellen, nehéz megítélni a két csapat közti különbséget, de nálam még a Cowboys előrébb van a listán, elsősorban a védelem miatt.

Már most úgy tűnik, hogy megvan a négy továbbjutó. Bár a Wolves még csak egy meccset játszott, várhatóan az élen zárja az alapszakaszt, a Cowboys és Tigers között dől el a második hely, a Rebels pedig a Gorillaz korábbi legyőzésével a negyedik hely legfőbb várományosává lépett elő.

Nagy küzdelem várható az alsóházban a kieső és osztályozó helyek elkerüléséért. Sokat számít majd, hogy a gyengélkedő csapatok közül ki tud legalább egy győzelmet hozni és hogy milyen pontkülönbséggel zárja a szezont. A legnehezebb helyzetben minden bizonnyal a Gladiators és a Bulldogs van, de a Titans és a Wildfires helyzete sem tűnik egyelőre sokkal jobbnak.

A tavaszi szezon végéig már nem nagyon várható izgalmas összecsapás, egyedül a Wolverines-Heroes összecsapás tűnik kétesélyesnek (07.03.). Augusztus végétől sem lesz sok kérdéses mérkőzés, de talán az ősz szorosabb eredményeket hoz. A rájátszás pedig biztos érdekes lesz.

Múlt héten fel akartam rakni a szövetségi edzőtáborok (felnőtt, junior) felhívásait, de elfelejtettem, most meg már mindegy. Péntekig (06.18.) lehetett jelentkezni rájuk, és a legfrissebb hír, hogy a felnőtt edzőtábor érdeklődés hiányában elmarad. Ez mindenképpen érdekes.

A kicsit magasabb szintű foci után vágyakozók már biztos készülnek a jövő hétvégére. Július 4-én, vasárnap ugyanis Bécsben rendezik az EFL döntőt. A Vienna Vikings-Berlin Adler összecsapást a bécsi Hohe Warte stadionban rendezik, szerintem szokás szerint több ezer szurkoló előtt. A mérkőzés kezdése 14:00-ra van kiírva, jegyárak (felnőtt): 16,75-18,75 EUR. Garantált a jó hangulat és a jó foci. Alig várom.

Itthon is lesz nemzetközi rájátszás mérkőzés, még ha nem is Európa top csapatainak részvételével. Szombaton (06.26.) játszik a Cowboys azzal a Klek Knights-cal, amelyik legyőzte a Győr Sharks-t pár hete. Kemény küzdelmet várok, ez lesz a Cowboys idei első komoly megmérettetése, ráadásul rögtön a döntőbe jutásért játszanak. Az EFAF Challenge Cup elődöntő 17:00-kor kezdődik, előtte 14:00-tól Eagles-Raptors Divízió II. mérkőzés. Ha jó lesz az idő is, érdemes kilátogatni a Cowboys pályára szombaton délután.

 

8 komment

Címkék: gorillaz raptors amerikaifutball rebels budapest wolves titans cowboys cowboys2 tata mustangs wolves2 enthroners efaf divízió1 divízió2 újpest bulldogs budapest eagles debrecen gladiators efaf challenge cup

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr212100233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatorsdome 2010.06.23. 00:18:15

Azért az a kevés szegedi az pontosan 11, beleértve a Németh testvéreket, akik a Wildfires-ben nyomták tavalyig, de már szegediek ők is. Ebből hatan vagyunk a kezdő D-ben, plusz az amúgy csabai NT-nk az elmúlt két évet (rookie kupa, div3) a Bats-ben tolta le, szóval a védelmet túlnyomórészt mi adjuk. Az offense az szinte teljesen csabai, oda tőlünk 3 elkapó/TE ment csak, illetve az egyik RB tavaly letolta nálunk a div3-at. Csak azért írom be, mert sokan nem nagyon vannak képben ezzel a dologgal kapcsolatban, hogy most mi hogy is vagyunk a Raptors-ban. Azt hogy a jövő mit hoz (maradunk e jövőre, vagy sem) még mi sem tudjuk, soktényezős játék ez...

Bruce#91 2010.06.23. 10:02:18

Hát igen, nagy kérdés ez. Ha jövőre külön válnak az utak, akkor szerintem a Békéscsabának a bokszzsák szerep jut, azért egy komplett védelmet nem lehet csak úgy hipp-hopp pótolni. De Szegeden meg úgy tudom, hogy a HÖK vagy valami hasonló diákszervezet támogatja a csapatot, szóval ott sem kéne, hogy megszűnjön a foci.

plusz kérdés, hogy a lebonyolítás hogyan lesz jövőre. Kíváncsian várom azt is és a Szeged-Békéscsaba fúzió történetének folytatását!

Egyszeri Lovag 2010.06.23. 16:07:48

Egy kérdés van csak: kinek lesz pénze kifizetni a jövő évi indulás költségét. A szegediek saját magukkal csesznek ki, ha feljutnak Div I-be és nem indulnak ott jövőre.
Persze elindulhatnak megint Div II-ben, csak annak ugye sok értelme nem lenne. Gyakorlás, max.

Bruce#91 2010.06.24. 08:03:14

Hát nem a Szeged Bats jut fel a DIV I-be, hanem a Békéscsaba Raptors!

A Szeged tavaly a legalsó osztályban indult, szóval ha megint indulnak, akkor ott kell indulniuk.

És szerintem mindkét csapatnak megvan a pénz az induláshoz.

Egyszeri Lovag 2010.06.24. 19:09:09

Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy a jövőre talán visszatérő csapatok (Zala, Pécs, Szombathely, stb.) és a Hurricanes.t, azt hová fogják berakni? Ugye ezek utoljára a Div II-ben indultak, de a tavalyi Div II már nem van. Az idei Div II meg nem az a Div III, ami tavaly volt. Szóval mindenesetre érdekes lesz.
Viszont következetlen lenne a szövetség, ha nem a legalsó osztályba tenné ezeket, ugyanúgy, mint anno a Rebels-t. (Bár mindegyikkel szívesen játszanánk...)

Zorddd 2010.06.24. 20:14:38

Azok a csapatok, akik tavaly div2ben indultak, azok automatikusan fel lettek sorolva a div1be, és egy évig megőrzik pozíciójukat. Tehát ha 2011ben a Kaposvár Goldenfox, a Zala Predators, és a Pécs Gringos indul a bajnokságban, akkor a div1ben (vagy div egy alsó osztály, ha így lesz)van indulási joguk.

Zorddd 2010.06.24. 20:15:44

Jah, az kimaradt, hogy a Hurricanes pedig természetesen a legalsó osztályban indulhat, hiszen eddig sehol nem indultak MAFSZ szervezésben, ezért nem szereztek indulási jogot felsőbb osztályban.

Tightend 2010.06.25. 11:27:32

@Zorddd: Ez lenne logikus, már ha közben fizették a havi szövetségi tagdíjat. Legalábbis úgy tudom ez a feltétele a jogok megtartásának.
süti beállítások módosítása