Gridiron blog

Az amerikaifutball itthon és a nagyvilágban, a napi híreken túl. Elemzések, érdekességek.

Facebook

Twitter

Legutóbbi kommentek

2010.05.03. 13:45 playcaller

Div. II. helyzet egy hónappal a rajt után

Éppen egy hónapja (április 3-án) kezdődtek meg a küzdelmek a magyar amerikaifutball másodosztályában a Tata Mustangs - Budapest Cowboys 2 mérkőzéssel. Én is kb egy hónapja tudtam utoljára jelentkezni a blogon, így gondoltam itt az ideje, hogy elemzzük kicsit a hazai fociban történteket.

8 mérkőzést játszottak le a Divízió II. csapatai az elmúlt öt hétvégén, minden csapat már játszott minimum két mérkőzést, így már többé-kevésbé jó képet lehet kapni az erőviszonyokról és talán találgatni is megfontoltabban lehet a végkimenetelt illetően.

Először is nézzük az eddig lejátszott meccsek eredményeit:

Divízió 2 versenynaptár - 2010
DátumHazai csapatVendég csapatEredmény
április 3.MustangsCowboys 236:21
április 4.SteelersRaptors27:0
április 11.Wolves 2Eagles6:34
április 17.EnthronersSteelers19:21
április18.Cowboys 2Wolves 225:22
április 24.RaptorsMustangs24:6
május 1.EaglesEnthroners6:19
május 2.SteelersCowboys 244:21

 

Ez alapján a tabella jelenlegi állása a következő:

Divízió II.
CsapatGyőzelemVereségPontok
Steelers3092:40
 Enthroners1138:25
 Eagles1140:25
 Raptors1124:33
 Mustangs1142:45
 Cowboys 21267:102
 Wolves 20228:59

 

Mielőtt elindulna a kötözködés, hogy miért ez a sorrend, ajánlom mindenki figyelmébe a Divízió II. hivatalos versenykiírását, mely leírja a sorrend meghatározását is. Könnyű megtalálni, nem hiszem, hogy idéznem kéne. (Elnézést azoktól, akik nem akartak kötözködni.)

A Cowboys 2 és a Steelers már a szezonja felénél tart, a többieknek még a két harmada hátra van. Az elmúlt egy hónap bebizonyította, hogy kiszámítható, ugyanakkor meglepetésekkel is tud szolgálni a másodosztály. De tekintsünk előre és nézzük, milyen mérkőzések lesznek még a következő két hónapban.

Divízió 2 versenynaptár - 2010
DátumHazai csapatVendég csapat
május 8.Wolves 2Mustangs
május 15.RaptorsEnthroners
május 16.Cowboys 2Eagles
május 22.MustangsSteelers
május 29.EaglesSteelers
május 30.RaptorsWolves 2
június 5.EnthronersMustangs
június 12.Cowboys 2Raptors
június 13.SteelersWolves 2
június 19.MustangsEagles
június 20.EnthronersCowboys 2
június 26.EaglesRaptors
június 27.Wolves 2Enthroners

 

Ezért is kedvelem a másodosztályt, mert bár nem minden esetben jó a szívonal, de sok újonc csapat van, kb hasonló erejű, felkészültségű csapatok küzdenek, éppen ezért általában izgalmasak a meccsek, és mindenki játszik mindenkivel, így biztos a legjobb nyeri meg a végén.

Természetesen nem tudom megállni esélylatolgatás nélkül. Előre közlöm, hogy nagyon szubjektív vélemény következik az általam látottak, hallottak alapján, pillanatnyilag szerintem ez az erősorrend. Az egyet nem értés mindenkinek joga.

1. Miskolc Steelers - azt hiszem, nem is nagyon lehet vitatni az első helyüket. Bár véleményem szerint nem magasodnak játékszínvonalban nagyon a többi csapat fölé, a rutin mindenképpen mellettük szól. Legnagyobb ellenfelüket, az Enthronerst megverték, még ha nyögvenyelősen is, így nyugodtabban várhatják a hátralévő meccseket. Hátra nem dőlhetnek, hiszen amerikaifutballról beszélünk, bármi megtörténhet, három ellenfelük (sorrendben Mustangs, Eagles, Wolves 2) közül bármelyik okozhat egy meccses meglepetést. Erre talán legnagyobb esélye az Eagles-nek van, mivel miskolciak egy héttel a tatai út után látogatnak a fővárosiakhoz, kevés lesz a regenerálódási és felkészülési idő, az esetleges sérülésekről nem is beszélve. Ettől függetlenül, ha ki is kapnak a három meccs valamelyikén, valószínűleg akkor is az élen zárják a bajnokságot.

2. Fehérvár Enthroners - a fehérváriak stabilan hozzák az általam vártat. Tavalyi és idei játékuk alapján a második helyen vannak az én listámon. Szezon előtt esélyesnek tartottam őket a bajnokság megnyerésére, de elpuskázták a lehetőséget. Valószínűnek tartom, hogy ha a szezon egy későbbi szakaszában találkoznak a Steelers-zel, megfoghatták volna őket. Az esélyük így is megvolt, de talán túl korán kiengedtek. Játékot tekintve kicsit többet vártam tőlük idén. A támadóegységük tavaly is hozta a pontokat, de idén is azt látom, hogy ugyanazokkal az újonc hibákkal küzdenek. Ettől függetlenül kevés támadó csapatrész mondhatja el magáról, hogy a sok hiba ellenére is gyártja a pontokat. A védelem sokat erősödött Horváth Gergely érkezésével, de még mindig ez a sebezhetőbb része a csapatnak. A következő két hónapban fogadják a tataiakat illetve a Cowboys 2-őt és utaznak Békéscsabára a Raptors-hoz és Budapestre a Wolves 2-höz. Ahhoz, hogy megmaradjanak a bajnoki esélyeik, verniük kell mind a négy ellenfelet, de ez önmagában már nem elég, a Steelers-nek kétszer kell betliznie ahhoz, hogy bajnok legyen a fehérvári gárda. Nem hiszem, hogy a négy közül bármelyik csapat megverhetné a Fehérvárt a látottak alapján, de persze soha ne mondd, hogy soha... kemény lesz a szezon még az Enthroners-nek.

3. Békéscsaba Raptors - az ő harmadik helyük nem egyértelmű, de most úgy érzem ők jelenleg a harmadik legerősebb csapat. Ez elsősorban a védelmüknek köszönhető. Sokat segített a csapatnak a tapasztaltabb szegedi játékosok érkezése. Négy mérkőzésük van hátra (Enthroners, Wolves 2, Cowboys 2, Eagles). A fehérvárt nem lesz könnyű megfogni, a két második csapat ellen már viszont jobbak az esélyeik. A bajnokság végi helyezésük, úgy gondolom, az Eagles elleni mérkőzésükön múlik. Az Eagles-t pedig már verték, ha jól tudom. Tudom azt is, hogy az csak egy edzőmeccs volt, stb. Ettől függetlenül pillanatnyilag talán a Raptors az erősebb. Az már mindenképpen nagy eredmény számukra, hogy újoncként sikerült a Tatát megverni és egyelőre megvetették a lábukat a másodosztály középmezőnyében.

4. Budapest Eagles - a másik újonc csapatnak is jól sikerült a rajt és ahogy írtam az előbb, elég jó helyen is zárhatnak a bajnokság végén. Játékukon látszik még az összeszokottság hiánya és ez főleg az offense-re nyomra rá a bélyegét. A védelmet nagyjából elviszi a hátán a két amerikai játékos, bár ettől még egy erősebb csapatnak nem tudnak megálljt parancsolni (lásd fehérvár). A nagy kérdés az lesz, hogy az offense mennyire tud összállni a hátralevő négy meccsre. Az eddigi két meccsükön a védelem kettő, a speciális csapatrész egy TD-je mellé a támadók csak 3 TD-t tudtak szerezni (W2 ellen). Természetesen nem temetném az Eagles-t, de nagyjából ezért gondolom pillanatnyilag, hogy a Raptors talán jobb. A Sasok menetrendje sem egyszerű a következő két hónapban: Cowboys 2, Steelers, Mustangs, Raptors. A következő két hét elég lehet, hogy kiheverjék a hétvégi vereséget. A kovbojok nem hiszem, hogy komolyan meg tudják szorítani az Eagles-t, de azért izgalmas meccsre számítok. Utána következik a Steelers és ahogy említettem, talán ez lehet a legnehezebb meccse a Steelers-nek. Bár Steelers győzelmet várok, a miskolciakat talán itt lehet majd a legkönnyebben megfogni. Az Eagles utolsó két meccse (Mustangs, Raptors) dönti majd el, hol is van a valós helyük a Div. II-ben. Jó játékkal odaérhetnek a tabella harmadik helyére is akár, kevésbé jó játékkal visszaeshetnek az ötödik helyre is.

5. Tata Mustangs - hallom a tatai szurkolók felhördülését, miért tettem ide kedvenc csapatukat. Hát, azt kell mondjam, sajnos a mutatott játék alapján nem jobb a Mustangs jelenleg az ötödik helynél. A kb egy hónapja posztolt Tata-C2 meccs beszámolójában leírtak nem sokat változtak. A támadójáték túl egysíkú a formációban rejlő lehetőségekhez képest, olyasmit erőltetnek, ami nem biztos, hogy ennek a csapatnak a legjobban fekszik. Remélem, hogy nem lesz igazam, de ha nem szedi össze magát az offense, akkor a még hátralévő meccsek is okozhatnak meglepetéseket. Nem tartom véletlennek a Raptors győzelmét, mivel az a pár játék, ami működött a C2 tapasztalatlan védelme ellen, már könnyebben védekezhető volt egy tapasztaltabb csabai védelemnek. Ettől függetlenül sok potenciált látok a tatai csapatban, de először is talán egy jobb futójáték kell, hogy ne kelljen Nagy Tamásnak annyit passzolnia (és nem irányítófutásokra gondolok). A sok passz jelenleg csak megkönnyíti az ellenfelek védelmének a dolgát, tudják, mire számítsanak. Wolves 2, Steelers, Enthroners, Eagles. Ezek a csapatok várnak még a tataiakra a következő két hónapban. A Steelers és az Enthroners talán túl nagy falat lesz a tataiaknak, de a másik két csapatot jó játékkal és kevés hibával meg tudják verni. Az Eagles elleni mérkőzésük a középmezőnyben elfoglalt helyükről dönt majd, tehát fel kell kötni azt a bizonyos gatyát.

6. Budapest Cowboys 2 - azt hiszem, sokat nem kell magyaráznom, miért ők a hatodikak. Kikaptak a Mustangs-tól, szoros meccsen verték a Wolves 2-őt. Hatalmas meglepetéseket nem várok tőlük. Azt hiszem, a kötelezőt hozták az egy győzelemmel, minden további ajándék. Ne értsen félre senki, nem nézem le őket, de rajtuk (és a W2-őn) látszik, hogy ez tényleg újonc csapat. Sok a fiatal játékosuk, akiket valószínűleg látni fogunk ősszel a junior bajnokságban is. A csapat a célját valószínűleg eléri, fiatal, tehetséges játékosoknak ad fejlődési, tapasztalatszerzési lehetőséget, hogy utána majd az első csapatban szerepelhessenek. A mutatott játékról nehéz az elmúlt két meccsük alapján írni. A Tata ellen látszott, hogy sok játékosnak az volt az első meccse, a Wolves 2 elleni mérkőzésre viszont sokat fejlődtek. Valószínűleg ezt fogjuk látni, hogy meccsről-meccsre javul a játékuk, így akár a végén még meglepetést is okozhatnak ellenfeleiknek. Három találkozójuk van még hátra, Eagles, Raptors, Enthroners. Az Enthroners legyőzéséhez sokat kell még fejlődniük, de az Eagles vagy a Raptors ellen esetleg győzhetnek is, bár ahhoz sokat kell a játékuknak javulni.

7. Budapest Wolves 2 - szép kerete lenne ez egy teljes magyar erősorrendnek. A legjobb csapat biztosan a Wolves, jelenleg a leggyengébb a Wolves 2. A Cowboys 2-nél leírtak nagyjából fedik azt, amit a farkasok második számú csapatáról gondolok. Sok új arcot láttam, mégtöbb fiatalt. Ahogy írtam, ezeknek a második számú csapatoknak a tapasztalatszerzésnél több céljuk egyelőre nem is nagyon lehet. A Wolves 2 mindkét meccsét sok hibával vesztette el. Ettől függetlenül itt is sok tehetséges fiatal van, akiket pár év múlva talán az első számú csapatnál látunk viszont. Négy kemény mérkőzés vár még rájuk: Mustangs, Raptors, Steelers, Enthroners. A cél számukra az első győzelem megszerzése. Cowboys 2 ellen mutatott első félidei játékkal a Mustangs-t és a Raptors-t esetleg megfoghatják, a Steelers és az Enthroners legyőzése komoly meglepetés lenne.

Ahogy már említettem, ez az én szubjektív véleményem. A csapatok eddigi játéka alapján így látom az erőviszonyokat, de az a szép az amerikaifutballban, hogy minden meccs tartogathat meglepetéseket, így a bajnokság végéig szinte bármi megtörténhet.

(Szívesen írtam volna a Divízió I-ről is, de amíg nem játszott minden csapat legalább egy mérkőzést, addig nincs kedvem találgatni.)

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény raptors miskolc steelers cowboys2 tata mustangs wolves2 enthroners divízió2 budapest eagles power ranking

A bejegyzés trackback címe:

https://gridiron.blog.hu/api/trackback/id/tr451970609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása